6 ovelaa keinoa opettaa lapsi irti huonoista tavoista

28.07.2015 11:02 - Emma Ylistalo

Lapset ovat suloisia, mutta jotkut heidän tapansa eivät niinkään. Taistelu lasten pahoja tapoja vastaan voi olla hankalaa, mutta näillä ohjeilla siihen on mahdollisuus.

Suurimmaksi osaksi lapset jättävät inhottavat tavat taakseen kasvaessaan. Sitä aikaa odotellessa voit lukea alta kuusi ohjetta, joiden avulla voit saada lapsesi lopettamaan nenän kaivamisen aikaisemmin.

1. Kiinnitä huomiota näihin tilanteisiin

Huonot tavat laukaisee usein jokin asia. Oli se sitten tylsyys tai ahdistus, se on lapsille tapa käsitellä näitä tunteita. Kun sinun seuraavan kerran tekisi mieli kieltää lastasi kaivamasta nenäänsä, älä tee sitä, vaan tarkkaile esimerkiksi viikon ajan, missä tilanteissa hän yleensä tekee niin. Jos huomaat se tapahtuvan aina kotiläksyjä tehdessä, yritä karkoittaa lapsesi ahdistus rentoutuksella. Kun saat lapsesi pitämään taukoja läksyjen teon lomassa, saattavat ikävät tavatkin loppua.

2. Huomioi myös hyvät hetket

Tavat ovat usein tiedostamattomia, joten huomion kiinnittäminen "hyvään käytökseen" voi auttaa heitä tajuamaan heidän omat pahat tapansa. Vaikka sinun tekisi mieli moittia lasta kynsien pureskelusta, muista, että hyvän käytöksen huomioiminen on tärkeämpää.

Älä kiinnitä niin paljon huomiota tavan jatkumiseen, vaan niihin hetkiin, kun lapsi ei tee sitä. Myös jokin kannustin voi auttaa - jos kerrot heille, että "isot lapset" eivät imeskele paukaloitaan, saattaa se auttaa tavan loppumiseen.

3. Palkitse lapsesi

Ei ole väliä, mikä tapa on, mutta positiivisuus voittaa aina negatiivisuuden. Häpeä tai rankaiseminen ei tuota haluamaasi tulosta. Muutos tapahtuu kun lapsesi itse haluaa tavasta eroon, ei silloin kun vanhemmat sitä vaativat. Pyri siis kannustavaan lähestymistapaan. Anna tarra jokaisesta päivästä, kun lapsi ei kaivanut nenäänsä ja kerro, että tietyllä määrällä tarroja hän saa päättää, mitä syötte perjantaina.

4. Kiinnitä lapsen huomio muualle

Tapaa ei ole helppo lopettaa, mutta huomion vieminen toisaalle saattaa auttaa. Kun lapselle esimerkiksi antaa jotain popsittavaa tilanteessa, jossa hän normaalisti söisi kynsiä, saattaa huono tapa unohtua. Kun käsillä on muuta tekemistä, ne eivät hakeudu niin helposti vanhoihin tapoihin.

5. Kerro käytöstapojen merkitys

Vaikka ei kannata tehdä liian isoa numeroa siitä, että lapsi syö suu auki, pieni etikettitunti voi auttaa heitä lopettamaan. Keskustelkaa, miksi niin ei saisi tehdä ja kuinka se voi vaikuttaa muihin ruokailijoihin. Ilmiselvä lähestymistapa voi auttaa ja kertomalla lapselle, miltä hänen temppuilunsa ruokapöydässä muille näyttää voi auttaa ymmärtämään.

6. Muista kärsivällisyys

Pahasta tavasta pois opettaminen voi olla turhauttavaa. Muista, että tavasta eroon opettelu vie 21 päivää, olit minkä ikäinen tahansa. Voit jakaa tuon ajan pienempiin jaksoihin ja kertoa, että lopussa odottaa isompi palkinto. Muista kuitenkin, että matkalla voi tulla pieniä takaiskuja, mutta se on ihan ymmärrettävää.

 

Lähde: Family Share

Kerroimme aikaisemmin tärkeistä arvoista, jotka kannattaa välittää myös lapselleen. Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat