Kuinka saat kumppanisi kuuntelemaan? Ohjeet kommunikaation parantamiseksi

24.07.2015 12:18 - Emma Ylistalo

Kommunikaatio on yksi vaikeimmista asioista parisuhteessa. Näiden ohjeiden avulla sinun ei tarvitse korottaa ääntäsi tullaksesi kuulluksi.

Kaikilla on riitoja, mutta niihin ei tarvitse käyttää kaikkea energiaansa. Alla olevien ohjeiden avulla voi kohdata erimielisyydet rauhallisesti ja keskittyä suhteenne heikkouksien sijasta voimavaroihin.

1. Puhu suppeasti ja pidä tauko

Vähemmän on enemmän, kun on tarkoitus tulla kuulluksi. Älä siis jaarittele. Sano sanottavasi lyhyesti ja pidä tauko. Anna sanojesi tulla ymmärretyksi, ennen kuin odotat vastausta.

2. Kuuntele aidosti

Kuunteletko miettien samalla, mitä voit sanoa seuraavaksi? Vai haluatko aidosti kuulla mitä kumppanillasi on sanottavana? Kannattaa pyrkiä jälkimmäiseen. Kun kumppanisi puhuu, kuuntele mitä hänellä on sanottavana, äläkä mieti miten sinä voisit puolustautua. Yritä ymmärtää hänen näkökulmansa ennen kuin vastaat.

3. Tiedosta, että voit valita rauhoittavan äänen

Sillä hetkellä, kun äänesi käy kiivaammaksi, kumppanisi lopettaa kuuntelemisen. Ajattelemme usein, että tullaksemme kuulluksi, meidän täytyy puhua terävästi. Jos haluat puhua tunteistasi, äänen korottaminen saa ainoastaan aikaan sen, että sinut mielletään vihaiseksi. Kaikki mität yrität sanoa jää toissijaiseksi.

Käytä rauhottavia sanoja pitääksesi keskustelun sivistyneenä. Kumppanisi kuuntelee paljon mieluummin, jos hän ei koe tulleensa nöyryytetyksi tai syytetyksi.

4. Puhu ainostaan omasta puolestasi

Voit kertoa asiat ainoastaan omasta näkökulmastasi. Kuvaile, miltä sinusta tuntuu ja mitä toivoisit tapahtuvan. Välttele syyttämistä tai oletusten tekemistä puhumalla vain omasta puolestasi.

5. Ole selkeä ja keskity

Älä oleta kumppanisi osaavan lukea rivien välistä tai ymmärtävän tunteitasi ilman, että puhut niistä selkeästi. Kukaan ei ole ajatustenlukija.

Tee toteamuksistasi selkeitä sekä ytimekkäitä ja keskity itse asiaan. Jos hermostut sotkuisesta asunnosta, kerro tarkasti mikä sinua ärsyttää. Sen sijaan että haukut kumppanisi sotkuiseksi, kerro mieluummin, että haluaisit hänen laittavat tiskit tiskikoneeseen. Kun olet selkeä toiveissasi, teet kuuntelemisen puolisollesi paljon helpommaksi.

6. Tasapainota negatiivisia asioita positiivisilla

Pyri löytämään jotain hyvää kaikesta. Voit tasapainottaa asiaasi tuomalla keskustelussa esiin negatiivisten asioiden lisäksi myös positiivisia. Jos kumppanisi viettää niin paljon aikaa kavereidensa kanssa, ettei teille kahdelle jää aikaa, voit sanoa esimerkiksi "Minusta on hienoa, kuinka paljon arvostat ystäviäsi. Haluaisin kuitenkin joskus viettää aikaa kanssasi kaksin".

7. Pysy asiassa (äläkä kaivele vanhoja)

Teillä on varmasti ollut riitoja aikaisemminkin, mutta niitä ei kuulu kaivaa uudestaan esille. Jätä ne menneisyyten tai ota asia puheeksi uudessa keskustelussa. Pidä keskustelu ainoastaan siinä aiheessa, jonka haluat viestittää kumppanillesi nyt.

8. Älä syytä tai moiti

Syyttelemällä saat kumppanisi ainoastaan lopettamaan sinun kuuntelemisesi. Välttele syyttämistä ja keskity puhumaan sydämestäsi ja kertomaan tunteista, joita tilanne sinussa herättää. Kerro, kuinka sinä koet tilanteen. Kumppanisi on vastaanottavaisempi, kun hän ei tunne olevansa keskellä kuulustelua.

9. Ota vastuuta

Riitoihin tarvitaan kaksi ihmistä. Jos jokin asia ei toimi, kanna vastuu omalta puoleltasi. Teidän on helpompi päästä asiasta sovintoon, kun myönnät omat virheesi, etkä syytä kaikesta puolisoasi.

10. Hyväksy erimielisyydet

Ymmärrä, ettet voi olla aina samaa mieltä ja se on aivan hyväksyttävää. Vaikka et olisikaan täysin samaa mieltä, voit silti kunnioittaa toisen mielipidettä. Ainakin olet kertonut oman mielipiteesi ja olette molemmat tulleet kuulluiksi keskustelussa.

 

Lähde: Mind Body Green

Toimiva suhde vaatii hyvän kommunikaation lisäksi panostusta. Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat