5 täsmävinkkiä siihen, miten ottaa kritiikkiä vastaan loukkaantumatta

17.06.2015 16:20 - Rea Tallgren

Moni pelkää todella paljon esimerkiksi kehityskeskusteluja, sillä niissä saattaa saada osakseen todella paljon kritiikkiä ja palautetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kritiikki on usein avain parempaan osaamiseen ja tuloksiin - ainakin, jos se annetaan rakentavasti eikä tylysti.

Kritiikin vastaanottaminen on taitolaji, jota moni opettelee vanhuusiälle asti. On olemassa muutamia sellaisia neuvoja, joilla kritiikin vastaanottamisesta tulee helpompaa.

Viisi vinkkiä

Kuuntele

Kritiikin ja palautteen antaminen ei välttämättä ole helppoa sillekään, joka sitä antaa. Yritä muistaa tämä. Jos kritiikki on rakentavaa, se hyvin luultavasti on myös aiheellista. Keskity siis aidosti kuuntelemaan ja yritä olla ryhtymättä puolustuskannalle. Monesti voit oppia jotain todella arvokasta, kun toinen vihdoin uskaltaa avata suunsa ja antaa sinulle palautetta.

Pysy rauhallisena

Vaikka olisit eri mieltä palautteesta, jos se annetaan sinulle rauhallisesti ja asiallisesti, pysy sinäkin asiallisena. Hymy saa sinut vaikuttamaan siltä, että olet fiksu ja kypsä ja pystyt ottamaan kritiikkiä aikuismaisesti.

Älä ota sitä henkilökohtaisesti

Muista, että ainakin työssä kritiikki kohdistuu useimmiten juurikin työhön itseensä, eikä sinuun. Huonokaan palaute ei siis tee sinusta huonoa ihmistä, se vain tarkoittaa sitä, että sinä voisit tehdä jonkun asian vieläkin paremmin.

Hallitse stressiä

Stressaantuneena ihmisen on tavallistakin vaikeampaa ottaa vastaan kriitikkiä. Yritä siis huolehtia siitä, että rentoudut ennen mahdollista huonoa palautetta. Rentoutua voi yrittää myös kritiikkiä saadessaan. Muista siis hengitellä syvään ja hokea itsellesi, että yksi palaute ei määritä sinua ihmisenä, kumppanina tai työntekijänä.

Muista mielipide-erot

Muista, että kritiikki on yleensä vain yhden ihmisen mielipide. Muista omat vahvuutesi, äläkä annan kenenkään lannistaa sinua. Joku ärsyttävä tapasi tai asia, jonka olet tehnyt jonkun mielestä väärin, voi jonkun toisen silmissä olla paras puolesi tai nerokas keino tehdä asioita. Pidä siis pääsi pystyssä. Opi se, minkä voit, ja muuten jatka parhaasi tekemistä.


Lue myös: Riitele reilusti - hyvät neuvot parisuhderiitojen ratkomiseen

Lähde: Greatist

Kilpailut

Uusimmat