Anssi Kela oivalsi vaikeina vuosina: "Yleisö on bändin kuudes jäsen"

08.05.2015 10:44 - Anna Hopi

Nummela-levyn jälkeen Anssi Kelan tähti nousi hurjaa vauhtia, mikä hämmensi artistia. Hän alkoi työstää haastavien artistivuosiensa aikana itsestään esiin todellista esiintyjää.

Suursuosio laittoi asiat 2000-luvun alussa kummallisiin mittasuhteisiin.

- Nummelan jälkeen tuli äkillinen menestys. En osannut käsitellä sitä silloin. En sano, että olisi noussut nesta hattuun, siitä ei ollut kyse. Musta ei tullut ylimielinen, mutta ehkä hieman välinpitämätön tuon työn tekemisen suhteen, kertoi Anssi Kela Iskelmälle.

- Näin silloin paljon vaivaa levyn ja musiikin eteen, mutta mun ei tarvinnut nähdä vaivaa menestyksen eteen. Se ei mennyt normaalia kaavaa myöten, että teet pikkuhiljaa pieniä keikkoja, pienissä paikoissa pienellä yleisöllä ja kasvattelet asiaa. Kaikki tuli yhtäkkiä - tättädää - olinkin Suomen isoin artisti.

Vaati pitkiä oppivuosia ymmärtää, miten lavalla tuli oikeastaan olla yleisön kanssa vuorovaikutuksessa.

- Keikat rupesivat menemään siihen automaatioon, että kun menen keikalle, niin tottakai se on loppuunmyyty. Mun ei tarvinnut painaa kaasupoljinta loppuun asti, kun yleisö viihtyi. Lauloin hittibiisini, se siitä. En ollut vielä ymmärtänty, miten lavalla pitäisi oikeasti olla ja miten otetaan yleisö mukaan. Mulla oli keikoilla hauskaa, mutta se tapahtui lavalla, että oli hauskaa bändin kanssa. En tiedä, miten yleisö koki roolinsa. Energiat jäivät lavalle, eivätkä menneet yleisöön asti. Sen oppi sitten vaikeiden vuosien kautta. Kun yhtäkkiä huomasi, ettei nämä keikat eivät olekaan loppuunmyytyjä.

Anssi Kela tajusi yhtäkkiä yleisön merkityksen, kun se äänesti jaloillaan.

- Silloin joutui selkä seinää vasten analysoimaan omia toimintatapoja. Mietin, että kannataisiko keikkoja tehdä tällä tavalla, vai pitäisikö kääriä hihat ja alkaa tekemään tosissaan. Nykyisin suhtaudun asiaan siten, että menen sitten isolle festarilavalle tai pieneen yksityistilaisuuteen kymmenellekin hengelle, niin vedän aina täysillä. Siinä ei ole muuta vaihtoehtoa. Jos en vedä keikkaa täysillä, voin yhtä hyvin jäädä himaan.

Tällä hetkellä tähti kertoo elävänsä uransa parhaita vuosia, ja siitä on kiitos isolle oivallukselle.

- Artistina mussa on tapahtunyt sellainen selkeä kääntyminen ulospäin, olin aiemmin sisäänpäin kääntynyt. Nyt viimeisten muutaman vuoden aikana joku kytkin päässä naksahtanut aivan eri asentoon. Olen oivaltanut sen, että esiintyjänä mun tärkein tehtävä on rakentaa silta yleisön ja itseni väliin. Energiaa pallotellaan puolin ja toisin ja se kasvaa kokoajan. Se on itseään voimistava kierre niin, että tuvasta saattaa parhaimmillaan katto räjähtää irti! Yleisöhän on tavallaan bändin kuudes jäsen.

Katso alta Anssi Kelan musiikkivideo Nostalgiaa.

Kilpailut

Uusimmat