Onko suunnitelmissa rantaloma? 8 väärinkäsitystä ruskettumisesta

19.07.2015 10:00 - Tiina Svensk

Päivitä tietosi auringonotosta ja palaa lomalta kauniisti päivettyneenä.

Jos haluat tuoda lomamatkaltasi kotiin kauniin rusketuksen, kannattaa iho suojata huolella auringon UV-säteilyltä. Sen vuoksi oma tietämys ruskettumisesta ja ihon suojaamisesta kannattaa päivittää ajan tasalle.

Cosmopolitan-sivu kokosi yhteen ja korjasi yleisimmät väärinkäsitykset, joiden kanssa rannalle suunnataan lataamaan D-vitamiinivarastoja ja keräämään kaunista rusketusta.

1. Solarium ennen lomaa ehkäisee ihon palamisen

Monet käyvät useasti ennen lomaa solariumissa hakemassa päivetystä iholle ennen varsinaisia aurinkopäiviä. Ihon totuttaminen UV-säteilyyn saattaa vaikuttaa hyvältä idealta, mutta ei ole sitä. Saatat polttaa ja vahingoittaa ihoasi jo ennen kuin olet edes päässyt lomalle.

Jos haluat näyttää jo hieman päivettyneeltä lomasi ensimmäisenä päivänä, turvaudu itseruskettavaan ja muista suojata ihosi tarpeeksi korkeilla suojakertoimilla.

2. Kaksi kerrosta aurinkorasvaa tuplaa suojan

Levitätkö ihollesi aluksi aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on 15, ja sen jälkeen toisen kerroksen kaksinkertaisen suojan toivossa? Ihosi ei saa kertoimen 30 suojaa, vaikka levittäisit kuinka paljon aurinkorasvaa. Jos kaipaat tehokasta suojaa, panosta suoraan aurinkorasvaan, jossa on korkeat suojakertoimet.

3. Palaminen ei haittaa, sillä se muuttuu rusketukseksi

Parhaimman näköinen rusketus syntyy aina, kun iho on pysynyt kosteana ja suojattuna UV-säteilyltä auringonoton ajan. Lisäksi palaminen lisää ihosyövän riskiä ja vanhentaa ihoa, joten älä polta itseäsi vain rusketuksen toivossa.

4. Aurinkorasvan lisääminen vain kerran riittää

Levitätkö aurinkorasvaa aamulla, etkä lisää sitä päivän aikana kertaakaan? Rasvaa tulisi lisätä vähintään kahden tunnin välein, ja aina sen jälkeen kun olet käynyt uimassa. Rasvaa tulee lisätä uimareissun jälkeen, vaikka se olisikin vedenkestävää.

5. Viimeisinä päivinä kannattaa käyttää öljyä

Esimerkiksi baby oilin tiedetään tehostavan ruskettumista, mutta sitä ei kannata käyttää mahdollisimman tumman rusketuksen saavuttamiseksi. Pahimmillaan joudut istumaan pitkän lennon palaneen ja hellän ihon kanssa. Vaikka sinulla olisi pohjalla jo rusketus, aurinkorasvaa ei kannata unohtaa viimeisinäkään lomapäivinä.

6. Vanhaa aurinkorasvaa voi käyttää

Jos aurinkorasvan päiväys on vanhentunut, myös suojakertoimet ovat kadonneet. Vaikka sinun tekisi mieli säästää rahaa lomaostoksiin, panosta silti ihosi suojaan.

7. Jos pysyy varjossa, arurinkorasvaa ei tarvitse

UV-säteily on tehokasta, ja vaikka makoilisitkin palmupuun varjossa, älä jätä aurinkorasvapurkkiasi hotellille. Suojaa ihosi, sillä liikut kuitenkin auringonvalossa!

8. Meikkivoiteen suojakertoin riittää

Jos käytät meikkiä lomapäivinäsi ja meikkivoiteessasi on suojakertoimia, lisää kuitenkin aurinkorasvaa kasvoillesi sillä kasvojesi iho on herkkä. Kun suojaat kasvosi hyvin, kiität itseäsi myöhemmin. Jokaisella on varmaan valokuvia niiltä lomilta, kun aurinko on polttanut nenän jo ensimmäisenä päivänä? Tuskin haluat niitä lisää arkistoihisi.

 

Lähde: Cosmopolitan

Jos suunnitelmissa on rantaloma kaukana etelässä, voi edessä olla myös jetlag. Lue täältä vinkit lomalennolle välttääksesi väsyneen olon.

Kilpailut

Uusimmat