Vältä jetlag - 10 vinkkiä lomalennolle

23.06.2015 19:53 - Anna Hopi

Kesäloma on pian edessä - parasta! Mutta ulkomaan matkoille suunnatessa saattaa pitkillä lennoilla iskeä jetlag. Kerromme keinot, joilla vältät ikävän väsyneen olon.

Monille matkustaminen aiheuttaa erilaisia epämukavia olotiloja. Se vaikuttaa herkkävatsaisimmilla suoliston toimintaan ja saattaa pistää omaa sisäistä rytmiä sekaisin. Pitkillä lennoilla mennään eri aikavyöhykkeiden läpi, ja lomakohteessa saattaakin ensiksi kohdata väsymyksen, koska kello on aivan eri ajassa. Lue alta asiantuntijan kertomat keinot, joilla pääset vähemmällä.

1. Valmistautuminen on kaikki kaikessa. Matkustajien kannattaisi valmistautua jetlagiin viikkoa ennen matkustusta. Nuku hyvin, liiku säännöllisesti ulkona, syö terveellisesti, vältä kofeiinia ja juo tarpeeksi vettä. Keskipäivän väsymyksestä voi selvitä näillä vinkeillä myös ilman kofeiiniakin.

2. Liiku lentokentällä niin paljon kuin mahdollista. Jos joudut viettämään paikan päällä tunteja odottamassa lentoa, saattaa iskeä halu vain istua paikallaan. Kun liikut kentällä, lento ei tunnu niin puuduttavalta.

3. Matkustuspäivänä ja kun saavut määränpäähäsi, sinun kannattaa syödä terveellinen ateria, jossa on tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Vältä kofeiinia ja sokereita, sekä vahvasti suolattua lentokoneruokaa, jos se on mahdollista. Ota omat eväät lentokoneeseen. Pähkinät ja kuivatut sekä tuoreet hedelmät toimivat hyvin.

4. Juo viisaasti lennon aikana. Ota iso pullo vettä lennolle, jotta voit aina hörppiä vettä tarpeen mukaan. Ota mukaan omia yrttiteepusseja, jotta voit juoda kuumaa, mutta pystyt välttämään kofeiinia ja alkoholia.

5. Sulje silmät ja meditoi nousuissa ja laskuissa 20 minuutin ajan. Hengitä syvään ja kuvittele pistäväsi jalat määränpään maanpinnalle. Kuvittele juuret menemässä maapallon keskukseen ja ankkuroivan sinut tähän hetkeen ja maan ytimeen.

6. Nouse ylös penkiltäsi ja liiku säännöllisesti. Tämä auttaa verenkiertoasi ja tunnet itsesi vähemmän väsyneeksi.

7. Jos sinun täytyy työskennellä, tee niin vain pieniä aikoja kerrallaan. Laita sitten tietokoneesi ja paperit syrjään. Nauti rennosta lennosta. Kuuntele musiikkia tai lue kirjaa. Jos tunnet olosi väsyneeksi, laita silmät kiinni.

8. On parempi levätä mieluummin kuin nukkua. Käytä silmät peittävää maskia ja korvatulppia, jos tarpeen.

9. Kun pääset kohteeseen, vältä päiväunia, kunnes on nukkumisaika. Syö kevyesti, juo vettä ja vältä edelleen alkoholia.

10. Vältä lääkkeiden ottamista mennessäsi nukkumaan. Kehosi tarvitsee aikaa päästäkseen aikavyöhykkeen aikaan. Lääkkeet häiritsevät tätä prosessia. Jos et pysty nukkumaan, makaa vain paikoillaan ja yritä rentoutua.

Lähde: Female First.


Kilpailut

Uusimmat