Vesa-Matti Loiri lapsistaan: "Ollaan puhuttu aina suoraan rakkaudesta ja tunteista"

21.08.2015 09:31 - Anna Hopi

Loiri näyttelee pääosaa Mika Kaurismäen uudessa Elämältä kaiken sain -elokuvassa.

21. elokuuta ensi-iltansa saavassa elokuvassa pohdinnan alla on ikääntyvän Urho-isän ja hänen aikuisen tyttärensä välinen suhde. Pinnan alla muhii käsittelemättömiä tunteita, jotka purkautuvat ulos yhteisen taloremontin aikana.

Armi Toivasen esittämän Tiina-tyttären suhtautuminen isäänsä muistuttaa katsojaa siitä, että ikääntyvää ihmistä tulisi kohdella kunnioittaen.

- Vanhusten kohtelu on lapsen kengissään. Samoin kohdellaan nuoria. Molemmissa päissä pitäisi tapahtua jotain. Lapseksihan tässä ollaan kasvamassa, kuten Urho tuossa elokuvassa sanoo. Mielestäni on hienoa, että nuori Emilia ja tämä vanha mies löytävät ystävyyden. He uskaltavat puhua asioista, joista muut eivät, miettii Vesa-Matti Loiri.

- Niillä ei ole toisistaan mitään pelättävää, mutta oman tyttären kanssa Urholla on kitka valmiina. Tyttärellä on halu auttaa, mutta hänellä ei ole lämpöä. Meidän on vaikea sanoa, että rakastan sua, antaa anteeksi tai pyytää anteeksi. Antaa empatiaa. Tässä leffassa tämä kysymys tulee hienolla tavalla esiin.

Loiri näkee ikääntyvässä Urhossa paljon omaa itseäänkin.

- Onhan Urho-isäkin jääräpää. Hän on tehnyt omat mokansa ja käyttäytynyt Tiinan äitiä kohtaan väärin. Urho ei ole mikään sankarihahmo. Hän on ilmeisesti elänyt aika itsekkäästi. Ei se mikään maailman helpoin setä ole, mutta eihän tuo tytärkään ole helpoimmasta päästä.

"Tunteista puhuminen kantaa hedelmää"

Elokuvassa Lenita Suden näyttelemä teini-ikäinen Emilia kysyy Urholta, että mitä hyvää tämä on oppinut elämästä.

- Hän vastaa, että olen ainakin oppinut antamaan anteeksi. Mielestäni Urho oppi tämän aika myöhäisessä vaiheessa. Hän ei ole tehnyt elettäkään ottaakseen yhteyttä tyttäreensä. Rehellisyyden nimissä on pakko tunnustaa, että kyllä tuossa roolihenkilössä on paljon mua itseäni. Tällä hetkellä minulla on todella hyvät välit lapsien kanssa.

- Minullahan ei ole enää mitään pikkupoikia. Ukko tuli juuri armeijasta ja Sampo lähtee autokouluun ylihuomenna. Aika menee niin nopeasti. Muistan kuin ne oli pieniä ja yhtäkkiä ne olivat päätä pitempiä isäänsä. Herää kysymys, että olenko osannut tarpeeksi antaa sitä kuvaa, ettei rakkaus ole kiven alla. Uskon, että olen osannut. Ollaan puhuttu aina suoraan rakkaudesta ja tunteista lasten kanssa. Uskon, että se kantaa hedelmää.

Työskentely Armi Toivasen kanssa sujui Loirin mielestä mallikkaasti.

- Me ei tunnettu Armin kanssa yhtään ennen tuota elokuvaa. Olin nähnyt häntä hyvin vähän televisiostakin. Tiesin hänet kyllä. Kun olimme tehneet ensimmäisen tiukan kohtauksen hänen kanssaan, sanoin, että "olet erittäin hyvä näyttelijä, mutta naimisiin en menis sun kanssasi ikinä". Sitä Justiinaa löytyi hänestä sen verran paljon.

Kilpailut

Uusimmat