Aamupahoinvointia voi lievittää kotikonstein: 25 parasta niksiä

27.08.2015 13:45 - Eeva Rajala

Raskauden aikana ei tarvitse kärsiä vellovasta olosta vatsassa.

On kerrottu, että aamupahoinvointi on merkki siitä, että kaikki on hyvin. Aamupahoinvoinnin sanotaan jossain määrin myös suojelevan kasvavaa lasta, sillä äiti ei välttämättä syö sellaista ruokaa, josta voi sairastua.

On kuitenkin täysin normaalia olla myös ilman aamupahoinvointia, eikä siitä tarvitse myöskään kärsiä. On myös tapauksia, joissa pahoinvointi on kokopäiväistä. Joskus raskauden aikainen pahoinvointi voi olla niin suurta, että odottava äiti joutuu hetkeksi sairaalahoitoon.

Women's Health -lehti on listannut 25 keinoa, joilla voi helpottaa raskaudesta johtuvaa pahaa oloa. Voi olla, että se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kannattaakin rauhassa etsiä paras mahdollinen ratkaisu juuri itselle:

1. Syö usein ja pieniä annoksia. Pieniä annoksia kannattaa syödä joka toinen tunti, vaikka tuntuisi, ettei ole nälkä. Tyhjä vatsa lisää pahoinvoivaa oloa.

2. Vältä kuitenkin syömästä liikaa. Liian täysi vatsa voi tyhjän vatsan tavoin pahentaa pahoinvointia.

3. Pidä voileipäkeksejä tai hapankorppuja yöpöydän laatikossa. Voit heittää suuhun muutaman aina ennen sängystä ylös nousemista.

4. Nauti viileistä ruuista kuten salaateista, jogurtista, hedelmistä ja kylmistä keitoista. Lämpimät ruuat tuoksuvat usein voimakkaammilta ja tuoksu voi aiheuttaa pahaa oloa.

5. Älä stressaa siitä, jos saat syötyä vain yksipuolisesti esimerkiksi paahtoleipää ja salaattia. Women's Health -lehti kirjottaa, että kehossa on todennäköisesti jäljellä ravintoaineita, jotka olet saanut silloin, kun söit monipuolisesti ennen raskaaksi tuloasi. Lääkäriltä tai ravintoneuvojalta kannattaa kysyä mahdollisista ravintolisistä.

6. Muista pitää huolta nesteytyksestä. Jos vedenjuonti saa sinut voimaan pahoin, lisää veteen esimerkiksi hedelmän palasia. Voit myös kokeilla esimerkiksi kookosvettä tai kivennäisvettä. Muista myös nestemäiset vihannekset ja hedelmät.

7. Juuri ennen nukkumaanmenoa kannattaa syödä pieni iltapala, missä on sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Se voi olla esimerkiksi mysliä maidolla tai jogurttia ja hedelmiä.

8. Kylmät juomat toimivat paremmin kuin huoneenlämpöiset. Kannattaa siis lisätä esimerkiksi jääpaloja omaan juomaan. On myös parempi juoda hitaasti kuin yhdellä kulauksella.

9. Pidä laukussasi mukana appelsiinia. Joskus appelsiini makea neste suussa saa olon heti paremmaksi.

10. Opi välttämään ruokia, jotka saavat sinut pahoinvoivaksi. Pahoinvointi saattaa pahentua esimerkiksi kananmunista, kahvista tai tonnikalasta.

11. Jotkut naiset ovat saaneet helpotusta pahoinvointiinsa piparmintusta. Voit laittaa esimerkiksi kolme tippaa eteeristä öljyä nenäliinaan ja hengitellä liinan kautta.

12. Jotkut käyttävät apunaan akupunktiota kerran kuussa. Se voi parantaa unen laatua ja pitää energiatason korkealla. Se voi myös vähentää kipuja. Jos aamupahoinvointi on todella pahaa, lehti kehottaa käymään akupunktiossa kerran viikossa.

13. Käytä suihkussa ja kylvyssä vain hajusteettomia tuotteita.

14. Ranteesta löytyy akupainantakohta, mistä saattaa löytyä apu. Lehti neuvoo painamaan ranteesta sormilla siitä kohtaa, missä pulssi on. Vaihtoehtoisesti ranteissa voi käyttää rannenauhoja.

15. Väsymys pahentaa pahoinvointia, ja tämän vuoksi pahoinvointi voikin olla pahempaa myöhemmin päivällä. Harkitse siestan pitämistä. Sulje silmäsi töissä 10 minuutiksi vaikka lounastauolla.

16. Pidä stressi hallinnassa. Joskus se voi olla vaikeaa, mutta stressihormonit näyttävät vain pahentavan pahoinvointi. Ajattele, miten ihana, hieno asia on käsillä. Olet raskaana ja sinusta tulee äiti. Nauti ajasta ja yritä hymyillä mahdollisimman paljon.

17. Kun pahoinvoinnin aalto iskee, kokeile joogasta tuttua nenähengitystä. Sulje toinen sierain sormellasi, kun hengität sisään, ja vapauta sierain sulkemalla samalla toinen, kun hengität ulos. Ja sama uudestaan. Tee tätä muutaman minuutin ajan.

18. Inkiväärin on todettu auttavan huonovointisia. Kannattaa juoda esimerkiksi inkivääriteetä.

19. Ruoansulatuksen tueksi tarkoitetut entsyymivalmisteet voivat auttaa. Kysy lääkäriltä tai ravintoneuvojalta lisää.

20. Maarianohdake-nimistä kasvia on käytetty jo kauan maksasairauksien hoitoon. Se voi parantaa maksan ja munuaisten terveyttä. Aamupahoinvointi voi olla myös merkki huonosti toimivasta maksasta.

21. Vältä kaikkea, mikä on liian tulista, rasvaista tai friteerattua. Ne voivat ärsyttää ruoansulatuselimistöäsi.

22. Vältä myös sokeripitoisia ja makeita ruokia.

23. Käytä vatsaa tukevia vaatteita, mutta vältä kireitä housuja, sillä ne voivat vain lisätä pahoinvointia entisestään.

24. Käy uimassa merivedessä, jos mahdollista. Meriveden suolainen raikkaus voi saada sinut unohtamaan pahoinvointisi, ainakin hetkeksi.

25. Jos mikään ei auta, ota vapaapäivä ja lepää.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat