Äitien yleisestä ilmiöstä vaietaan: Vauvojen "haamuitkulle" löytyi selitys

03.07.2015 10:15 - Emma Ylistalo

Olet usein saattanut kuulla lapsen itkua, juuri kun olet päättänyt aloittaa kotityöt. Kun sitten jäät tarkemmin kuuntelemaan, tajuat että talossa on oikeasti hiirenhiljaista. Vauvojen "haamuitkuihin" on asiantuntijan mukaan selitys.

"Haamuitku"-ilmiöstä ei ole ollut paljonkaan puhetta mediassa - ehkäpä siksi, että nololta tuntuva aihe saa äidit vaikenemaan.

Käytösasiantuntija Alison Astair työsketelee niin aikuisten kuin lastenkin kanssa. Hän kertoo tämän kokemuksen olevan äidillinen ilmiö. Kun äidit ovat tilanteessa, jossa he eivät pysty kuulemaan kunnolla lastaan, kontrollinpuute saa heidät huolehtimaan tavallista enemmän.

Lapsille vakuutellaan usein, että vanhemmilla on silmät selässä. Oikeasti korvat pitävät vanhemmat koko ajan tietoisina siitä, mitä lapset tekevät. Kun lapset eivät ole katseen ulottuvissa, äiti kiinnittää helpommin huomiota jokaiseen talossa kuuluvaan ääneen.

Äideillä tuntuu olevan kuudes aisti, jolla he ennustavat vaaroja, joita ei vielä ole edes näköpiirissä. Mutta miksi miehet eivät kuule tätä naisten usein kokemaa vauvan "haamuitkua"?

Miesten suhtautuminen perheeseen on enemmänkin taloudellinen. Aikojen alusta lähtien naiset ovat omaksuneet hoivaamisen tehtäväkseen, joten se on heillä vahvempana viettinä miehiin verrattuna. Naiset valittavat usein, että miehet eivät öisin herää lapsen itkuun. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että miehillä tämä taito ei ole yhtä kehittynyt.

Onko äitinä sitten mahdollista käydä ikinä suihkussa kuulematta vauvan "haamuitkua"?

Kyllä, jos opettelee elämään hetkessä. Äidit ovat helposti ylikuormittuneita ja lause "mitä jos" täyttää ajatukset niin voimakkaasti, että aivot alkavat kuvitella lapsen itkua.
Rentoutuminen ja pieni rauhoittuminen ennen suihkuun menoa saattaa auttaa. Huoli omista lapsista ei varmasti lopu koskaan, mutta rentoutuneempana saattaa saada rauhallisen suihkuhetken ilman kuvitteellista lapsen itkua.

 

Lähde: Pregnancy & Baby

Kilpailut

Uusimmat