Arvostelu: Vain elämää -sarjan neljännellä kaudella ei ole heikkoa lenkkiä

17.09.2015 09:50 - Anna Hopi

Vain elämää korkataan perjantaina Vicky Rostin päivällä.

Neljäs kausi alkaa tyylikkäillä hidastuskuvilla maamme huippuartisteista. Kuva pysähtelee jokaisen tähden kohdalla hänelle ominaisien asioiden äärelle. Kas tässä on Anssi Kelan kahvimuki, Pave Maijasen kitaralaukku, VilleGallen peliohjain. Kansan viihdyttäjät saapuvat Hirvensalmelle persoonaansa sopivasti. Tässä he ovat, valmiina järjestämään kunnon bileet.

Kun Vain elämää -ohjelman tähdet julkistettiin kesäkuussa, sosiaalisessa mediassa puitiin tämänvuotista kokoonpanoa. Kolmanteen kauteen kun koottiin suomalaisen musiikin ikonisia supertähtiä - niitä, joita oli kaikkein vaikeinta saada suostumaan ohjelmaan. Epäilys lankesi raskaana neljännen kauden harteille, ja se oli kansan mielestä oikeutettua. Minkälaisen arvosanan neljäs kausi ensimmäisen jaksonsa perusteella sitten saa?

Vastaus tulee suoraan sydämestä näin: voiko parhaalla kotimaisella musiikilla ja lahjakkailla esiintyjillä oikeasti muka epäonnistua?

Musiikilla on aina ollut ja tulee aina olemaan voima koskettaa, kohottaa ja inspiroida. Vicky Rosti, Pave Maijanen, Antti Tuisku, Anssi Kela, Sanni, Maija Vilkkumaa ja JVG-yhtyeen VilleGalle ovat kaikki oman alansa lahjakkuuksia, joista jokainen on jo saavutuksillaan näyttänyt närhen munat epäilijöille. Jo ensimmäisestä jaksosta lähtien näkee, millä asenteella Satulinnan jengi toteuttaa omia versioitaan toistensa kappaleista.

Vickyn päivänä "Virvensalmella" laitetaan kannat kattoon ja asetetaan rima tuleville päiville. Artistit rikkovat jään toistensa seurassa kuuluisaa kolmatta kautta nopeammin ja kaikki näyttävät sopeutuvan melko mutkattomasti yhteishenkeen. Syvemmällekin voidaan henkilöhistorioissa ja ihmisten välisessä yhteydessä mennä, mutta ainakaan tällä kaudella kukaan ei istu tuppisuuna pöydässä. Niin kuin mediassa on jo kerrottu, nyt ei itketä, mutta koska Vain elämää -sarjassa on viimeksi nähty tällaiset bileet?

Joinain kausina on nähty yksittäisiä vetoja, jotka ovat olleet mukavaa keskitasoa. Neljäs kausi erottuu muista tasaisessa laadussa. Jokainen biisi on tuotettu viimeisen päälle ja sovitettu originelliksi esitykseksi. Ei tule mieleen, että tässä nyt Sanni laulaa Vicky Rostia, vaan jokainen artisti on tehnyt biiseistä näköisensä. Eroa on esimerkiksi ensimmäiseen kauteen, jossa koko konsepti oli vielä haussa. Ohjelman tähteyttä kohottavaa vaikutusta ei vielä ymmärretty täysin.

Cheekin, Elastisen ja muutamien muiden hypetyksen jälkeen jokainen artisti ymmärtää biisien sovituksen arvon. Jos aiemmilla kausilla on ihastellut erityisesti räppärien omintakeista tyyliä, niin tällä kaudella suu kaartuu hymyyn jokaisen esityksen kohdalla. Epäilijät, neljännellä kaudella ei ole heikkoa lenkkiä.

Rakastettu ja parjattu Vain elämää -sarja palaa ruutuun 18. syyskuuta ja voin väittää, että se tarjoaa edelleen elämyksiä musiikin rakastajille. Niille, jotka syttyvät hyvistä biiseistä ja niiden nerokkaista sovituksista. Siitä, kun alttarilla oleva jeppe avaa jotain sisällään ja antaa palaa. Vain elämää -vihaaja taistelee luultavasti edelleen torjuntarefleksin ja ketutuksensa kanssa, mutta karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Ei pilata iloa niiltä, jotka ovat jo rakastuneet tähän reseptiin.

Kun kerran mennään jo neljättä kautta, voidaan myös pohtia ajankohtaista kysymystä. Koska tämä formaatti kävelee tiensä päähän? Milloin Vain elämää -sarjan tulisi loppua? Ei ainakaan vielä pariin kauteen, koska legendaarisia esityksiä ja tarinoita on vielä kuulematta. Lauri Tähkä, Pate Mustajärvi, Suvi Teräsniska, Olli Lindholm ja muutama muukin artisti ansaitsevat päästä kokemaan Satulinnan taian.

Kilpailut

Uusimmat