E-pillereillä yllättävä sivuvaikutus - oletko varma käytöstä?

20.04.2015 17:27 - Eeva Rajala

Tutkimuksen mukaan e-pillerit vaikuttavat naisten masennukseen.

Ehkäisypillereitä käyttävät naiset ovat tietoisia pillereiden yleisistä sivuoireista, kuten mielialanvaihteluista, päänsäryistä ja pahoinvoinnista. Vakavampia komplikaatioita voivat olla joidenkin tutkimusten mukaan rintasyöpä sekä riskiveritulpan saamiseen. Kalifornialaistutkijat ovat nyt lisänneet listaan uuden huolestuttavan seikan.

UCLA-yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan suun kautta nautittavat ehkäisyvalmisteet pienentävät kahta tunteisiin liittyvää aivojen aluetta, ja samalla alueiden toiminta muuttuu. Tulosten perusteella synteettiset hormonit, joita muun muassa ehkäisypillereissä on, aiheuttavat muutoksia sekä aivojen rakenteessa että toiminnassa. Lisäksi synteettisten hormonien uskotaan vaimentavan luonnollisten hormonien toimintaa.

Syynä ahdistusoireiden lisääntymiseen?

Tiedemiehet tutkivat 90 naisen aivoja. Naisista 44 käytti pillerimuotoista ehkäisyä, loput naiset kokivat luonnollisen kuukautiskierron. Tutkijat saivat selville, että muun muassa ehkäisypillereitä käyttävien naisten etuotsalohko oli ohuempi kuin muilla naisilla. Etuotsalohko liittyy tunteisiin ja henkiseen palkitsemiseen. Tutkijat uskovat, että synteettisten hormonien vaikutus aivoihin voi osaltaan selittää naisten lisääntyneet ahdistus- ja masennusoireet.

Human Brain Mapping -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ei selvitetty, ovatko muutokset aivoissa pysyviä vai kestävätkö muutokset vain sen ajan, kun ehkäisypillereitä käytetään.

 

Lähteet: Daily Mail, Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat