Elastinen paljasti kappaleidensa taustat - lue inspiroivat tarinat täältä!

13.04.2015 15:00 - Anna Hopi

Koko kansan rakastama rap-artisti Elastinen julkaisi 10.huhtikuuta uuden Iso kuva -levyn. Tiesitkö, että mies on saanut erääseen kappaleeseensa idean ystävän syvällisestä Facebook-päivityksestä?

Elastiselle Iso kuva -levy kertoo intohimosta musiikkiin ja elämään.

- Se kertoo perspektiivistä elämään. Ja siitä, että kaikki mitä teet - suhtaudu siihen intohimolla, jotta olet ylpeä siitä myös myöhemmin. Kun katsot taaksepäin elämääsi, niin näet sen, mitä olet tehnyt. Pitää suunnitella ja maalata taulua mahdollisimman tarkasti.

1. Eteen ja ylös

- Eteen ja ylös lähti liikkeelle viime kesänä. Mulla lähti yhden palaverin jälkeen soimaan tuo kappale päässä ja siihen syntyi välittömästi kertosäkeen ensimmäinen rivi "Katse eteen ja suupielet ylöspäin". Nauhotin sen puhelimeen ja tajusin, että siinä on hyvä meininki. Soitin äkkiä Ikosen Osmolle, että tule huomenna studiolle. Teimme koko biisin silloin yhden lentävän lauseen perusteella, kertoi Elastinen.

- Olin juuri palannut Vain elämää -leiriltä ja pidettiin vielä salaisuuden verhoa yllä. Tiesin kuitenkin, miten kollegat reagoivat Nauravaan kulkuriin ja mitä kautta he saivat minusta voimaa. Ajattelin musan teossa omia vahvuuksiani ja mikä mut erottaa muista siellä leirillä ja muista musiikkikentällä. Ehkä se on se tematiikka, positiivinen vire ja lataus. Kun tämä biisi tehtiin, niin tästä piti tulla albumin intro. Tästä tulee päivittäin tarinoita, ihmisten jaksamistarinoita.

2. Kaiken

- Se lähti musasessiosta, kun tehtiin Osmo Ikosen ja Jukka Eskolan kanssa. Tässä oli sellainen kasarirumpubiitti, joka oli ollut mulla kauan ja halusin sen käyttää jossain kappaleessa. Synariffi toi siihen funk-fiiliksen. Tässä on mulle kesän, nopeiden autojen ja moottoritien fiilistä. Tukka hulmuten ajamisfiilis. Kappale kertoo siitä, että pitää tarrata tavoitteisiin ja uskoa, että on kaiken arvoinen.

3. Koko yö (feat. Snoop Dogg)

- Kappale on toteutunut utopostinen unelma. Sain sen vuosi sitten, kun Blockfest julkaisi esiintyjälistansa. Heitin ilmoille, että mitä jos tekisin sen kanssa biisin. Otettiin selvää ja kysyin kasvotusten Snoopilta sitä. Paiskattiin kättä. Snoop on aika lailla kiireisempi kuin kukaan suomalainen artisti, joten meni hetki ennen kuin hänet saatiin ovien taakse, kertoi Elastinen.

- Kun sain hänen räppinsä, niin se oli tosi absurdi päivä. Tulen muistamaan sen lopun ikääni.. Tuotannollisesti se on lemppareita mun koko levytyshistoriassa. Se oli mun paras biitti omasta mielestä. En halunnut puhua siitä kellekään ennen kuin se on totta. Soitin biisin kavereilleni ja otin videolle heidän ilmeensä.

4. Super

- Super syntyi jamittelusessiossa. Mulla oli rumpukoneella tehty rumpulooppi ja soitin sitä Mäkysen Esan kanssa. Oltiin sovittu sessio hänen ja kosketinsoittajani Tuukka Tuunasen kanssa. Tuukka joutuikin lähtemään synnytykseen, vaimoa vietiin. Jäätin kaksistaan studiolle Esan kanssa ja kappaleen runko syntyi nopeasti, kertoi tähti.

- Olin miettinyt superlatiiveja, se liittyy elämänasenteeni. Kappale lähtikin reggaetyyliseksi. Olen kuunnellut paljon sen tyylistä musiikkia viime vuosina. Kappale on kesäbiisi. tematiikasta nousee esiin se, että niille jotka tekevät kovaa työtä on tärkeää, että elämässä on joku, jonka eteen kaiken tekee. Toiset ihmiset, kelle haluan tehdä juttuja. Rähinä Records on pystyssä siksi, että ajattelen niin, että jos olen pystyssä tällä statuksella, niin haluan nostaa kaikki ystäväni ylös siinä mukana. Kun mulla menee hyvin, mun ystävillä menee hyvin.

5. Iso kuva

- Kappale valikoitui albumin nimikkobiisiksi. Tämä on tamperelaisen Millionaire Men -yhtyeen tuottama. Ainoa kappale levyllä, joka ei ole mun tekemä. Olen tuottanut monia meidän artisteja ja löysin sellaisin biitin, josta sain itse paljon virtaa. Kappale lähti kaverin Facebook-avautumisesta, kertoi Elastinen.

- Hän kertoi, miten on havahtunut siihen, että on saanut elämänsä kohdikseen. Hän oli aiemmin ollut vähän paha poika, ja sai elämänsä jaloilleen. Hän kertoi havahtuneensa siihen, että kaikki ne jutut, jotka hän teki, miten hän maksaa niistä yhä. Jos on satuttanut ihmisiä, niin seuraukset näkyvät vieläkin. Peilasin kirjoituksesta itseäni. Olen itsekin dorkaillut ja oppinut niistä. Mikään ei ole ihan sama. Paneudun kaikkeen, mitä teen. Se on sillä hetkellä maailman tärkein juttu.

6. Tuulettaa

- Tuulettaa on ehkä erikoisin biisi koko levyllä. Olen tehnyt tämän kappaleen singer-songwriter-pohjalta. Muutin biisin kirjoitustaktiikkaa, tein mies ja kitara -kokeiluja. Olen laulanut muiden biisejä, ja halusin kokeilla säveltää kitaran avulla. Aiemmin olen toiminut konepohjaisesti, kertoi mies.

- Menin Immosen Jukalle ja näytin hänelle biisini. Oli vähän eri sanat. Jukka oli siten, että toi on hyvä, tehdään toi. Ollaan tehty Jukan kanssa vuodesta 2002 musiikkia. Sanomme sitä mörssäämiseksi. Kokeilemme tunnin aikana hulluimmatkin ideat ja tehdään mahdollisimman energista fiilistä studioon. Kuunnellaan, mikä syntyy. Tässä kappaleessa huoli oli, että siinä on kuin kolme eri biisiä yhdessä kappaleessa. Se alkaa Jenni Vartiainen -laulussa ja sitten mennään Elastinen-kertsiin, minkä jälkeen tulee Black Eyed Peas -tanssiosaan. Voima on rakenteissa, jotka säväyttävät.

7. Veri vetää

- Tämä on reissaamisbiisi. Olen suurimman osan vapaa-ajastani viimeisen 7 vuoden aikana reissannut. Se on hyvä tapa käsitellä julkisuutta. Jos menee tunniksi Tukholmaan, siellä saa olla suomenkielinen artisti rauhassa. Tavoite on kiertää kaikki maailman maat, paljasti räppäri.

- Kappale kertoo keikkailun elämäntavasta. On arkipäivää, että perustani on irti. Lapsuudenkodin jälkeen ei ole ollut koskaan sellaista sidettä kotiin. Se tulee varmaan perheen ja vanhemmuuden myötä. Tällä hetkellä koen olevani irti, ja se on mahtavaa. Olen vapaa tekemään mitä haluan.

8. Vahva (feat.Robin)

- Tämä kappale on tehty vuonna 2009 englanninkielisenä. Me ollaan tehty joskus demo, kun yritettiin kirjoittaa kappaleita muille artisteille. Se jäi kaapin pohjalle. Löysin sen syksyllä ja mietin, että se on mielettömän hieno biisi. Nyt olisi kerrankin pointti ottaa vierailija. Olin ajatellut pitkään jo haluavani tehdä Robinin kanssa yhteistyötä, kertoi Elastinen.

- Robin tuntuu samanlaiselta hahmolta kuin minä. Meidän firma myy Robinin keikat ja olen yrittänyt neuvoillani ohjata häntä alusta saakka. Diggaan Robinin asenteesta. Tämä kappale vahvisti vielä kymmenkertaisesti kunnioitusta tyypin asennetta ja kunnianhimoa kohtaan. Puhuttelen itseäni yläasteikäisenä, se on pikkupoikien tsemppausbiisi.

9. Bumerangi

- Bumerangi syntyi vapaamielisesti iltapäivällä studiolla, kun fiilistelin reggaepohjaista biittiä. Tää vois olla kuin Oo siellä jossain mun -kappale hyvänä päivänä. Biisissä fiilistellään viimeisiä hetkiä, mitä on aikaa olla yhdessä. Se kertoo lähtemisestä ja palaamisen halusta. Jonnekin ihminen aina kaipaa.

10. Kaikki käy (feat. Jussi Valuutta)

Kaikki käy on Rähinä Recordsin ylityskappale tematiikaltaan. Mulle on tärkeää muistaa omaa jengiä. Kun menee hyvin, niin tuun takas punttaan kaverit mukaan. Jussi on Suomen parhaita räppäreitä. Halusin antaa sille valokeilaa, sille on tilaa levyllä, jos se tahtoo. Hän oli kirjoittanut paljon räppiä kappaleeseen, siitä tuli pieni kisa.

11. Mikään muu ei merkkaa

- Kappale on oodi omalle historialleni. Tämä on levyn viimeisin kappale, jonka tein albumille. Se on omaelämäkerrallinen katsaus mun uraan ja elämään. Luotan sisäiseen ääneen ja gutfiilinkiin.

Katso alta Elastisen uusin musiikkivideo Mikään muu ei merkkaa.

 

Katso myös Eteen ja ylös -musiikkivideo täältä ja Super-musiikkivideo täältä.

Kilpailut

Uusimmat