Esikoinen on lääkäriainesta ja kuopus taiteilija - katso miten syntymäjärjestys on ohjannut elämääsi

20.11.2014 12:41 - Anna Hopi

Ei ole sattumaa, mihin osaan sisarusparvesta synnyt. Esikoisen elämä on melko erilaista kuin kaikkien hellimällä kuopuksella.  

Ammatti

Esikoisesta tulee muita todennäköisemmin lääkäri tai asianajaja. Monesti isät ja äidit saattavat olla ylisuojelevia ensimmäisten lastensa tai ainoan jälkeläisensä suhteen, jolloin heistä tulee usein muita loogisempia ja ainakin joillakin mittareilla katsottuna järkevämpiä.

Nuorimmat sisaret puolestaan suuntautuvat muita varmemmin taiteellisille aloille. Myös erikoisemmat ammatit voivat kiinnostaa kuopuksia. Jos tarkastellaan 23:a ensimmäistä yhdysvaltalaista astronauttia, 21 heistä oli kuopuksia.

Jakauma näkyy myös vuoden 2007 tutkimuksessa, jossa otettiin selvää toimitusjohtajan työssä olevien henkilöiden syntymäjärjestyksistä suhteessa muihin sisaruksiin. Reilu 40 prosenttia oli esikoisia, päälle 30 prosenttia keskimmäisiä ja hieman yli 20 prosenttia kuopuksia.

Suhde vanhempiin

Kun äidit ikääntyvät, on kuopus heille erään tutkimuksen mukaan usein kaikista läheisin lapsi. He kokevat nuorimpansa yhä "vauvoikseen" riippumatta perheen koosta tai lasten ikäeroista. Saman tutkimuksen mukaan äidit myös kääntyvät todennäköisimmin kuopuksien puoleen, kun he kohtaavat henkilökohtaisia ongelmia tai joutuvat kriisiin.

Toinen tutkimus väittää, että esikoiset saavat enemmän laatuaikaa vanhemmiltaan kuin nuoremmat sisaret. Heidän kerrotaan viettäneen 3000 tuntia nuorempia sisaruksia enemmän laatuaikaa isänsä ja äitinsä kanssa, kuin mitä nuoremmat sisaret myöhemmin heidän iässään.

Kiinnostavana yksityiskohtana on, että vanhemmilla on suurempi kynnys viedä kuopus lääkäriin, kuin mikä oli tilanne vanhempien lasten kohdalla. Usein ensimmäistä kertaa isäksi ja äidiksi tulevat ovat jopa ylivarovaisia, joten kokemus vaikuttaa myös hoidontarpeen arviointiin.

Muuta

Nuoremmat sisarukset harrastavat vanhempia siskoja ja veljiä useammin ekstremelajeja tai hurahtavat muihin hieman tavallista menevimpiin lajeihin. Näitä voivat olla esimerkiksi laskettelu, amerikkalainen jalkapallo, moottoripyöräily tai laskuvarjohyppääminen.

Mitä sisarusten luonteeseen tulee, piinaa täydellisyyden tavoittelu usein juuri esikoisia siinä, missä kuopukset suhtautuvat elämään rennommin rantein. Eniten perfektionismia esiintyy kuitenkin ainoilla lapsilla.

Lähde: WebMD



Tiesitkö, että naisen rintojen muoto voi paljastaa kaikenlaista luonteestasi? Lue juttu täältä.

Kilpailut

Uusimmat