Haluatko valkoisen hymyn? Vältä näitä ruokia ja juomia

01.07.2015 08:49 - Senni Loikala

Hammaslääkäreiden suosituksen mukaan valkoisista hampaista unelmoivan tulisi jättää soijakastikkeen ja curryn syöminen vähemmälle.

Yhdysvaltalaiset esteettisen hammashoidon ammattilaiset listaavat juomia ja ruoka-aineita, joita valkoisesta purukalustosta haaveilevan kannattaa välttää:

Musta kahvi

 

Kaikki tietävät, että kahvi värjää hampaita. Jos kuitenkin olet kahvikissa, kannattaa hammaslääkäri Nancy Rosenin mukaan lorauttaa juomaan maitoa. Tuolloin se ei muuta purukalustosi väriä yhtä voimakkaasti kuin mustana nautittu kupponen.

Mustikat

Kyseisten marjojen popsiminen saattaa tummentaa hampaita. Mustikoilla herkuttelun sijaan kannattaa pistää marjat smoothien joukkoon ja nauttia terveysjuoma pillillä juoden. Tällöin tummat marjat pääsevät vähemmän kosketuksiin hampaittesi kanssa.

Punajuuret

 

Terveellisen kasvin miinuspuolena on se, että se sisältää voimakkaasti hampaita värjääviä hiukkasia. Sen vuoksi punajuurten syömisen jälkeen voi olla hyvä idea heti huuhdella suunsa vedellä tai pestä hampaat.

Prosessoitu ruoka

 

Monet prosessoidut herkut, kuten keksit, vaalea leipä ja voileipäkeksit värjäävät hampaita. Ne sisältävät myös paljon sokeria ja hiilihydraatteja, jotka voivat Rosenin mukaan vaurioittaa hampaita myös muuten.

Punaviini

 

Hammaslääkäri Gregg Lituchy muistuttaa, että punaviini sisältää hampaisiin imeytyviä värjääviä ainesosia. Juoman intensiivinen väri ja hapokkuus saattavat myös vaurioittaa hammaskiillettä.

 

Suolakurkku

 

Kyseisissä herkkupaloissa on etikkaa ja muita runsashappoisia ainesosia, jotka eivät pidä hampaidesi puolia. Sen vuoksi kannattaa syödä vain yksi tai kaksi suolakurkkua silloin tällöin ja harjata hampaat mahdollisimman pian herkuttelun jälkeen.

Tomaattikastike

 

Kyseinen ruoka-aine maistuu hyvältä, mutta tekee hallaa hampaille. Sen vuoksi kannattaa lisätä tomaattikastikkeen sekaan vihanneksia, kuten parsakaalia tai pinaattia. Tällöin sen haitat värjäymiin heikkenevät.

Soijakastike

 

Kyseinen keitetyistä pavuista valmistettu ruokatuote tummentaa hampaita, joten sitä ei välttämättä kannata käyttää jokapäiväisessä ruoanvalmistuksessa. Sen sijaan sushin klassista kylkiäistä eli wasabia voi käyttää riittämiin, sillä Rosen mukaan se tekee hampaille hyvää.

Curry

 

Greggin mukaan kyseinen mauste tahmaa hampaat ja ei tee hyvää niiden pinnalle. Curry voi myös värjätä purukalustoa, joten aivan joka päivä sillä ei kannata maustaa ruokaansa.

Tee

Kuuma kupponen sisältää parkkihappoja, jotka aiheuttavat hampaiden tummentumista. Jos et kuitenkaan tahdo luopua päivittäisestä teehetkestäsi, kannattaa sinun nauttia useammin vihreästä teestä.

 

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat