Kannattaako pissaa pidätellä pitkään vai voiko se olla vaarallista? Asiantuntija vastaa

21.02.2015 10:00 - Eeva Rajala

Moni pystyy pidättelemään pissaa monenkin tunnin ajan - mutta onko se terveellistä?

Urologian professori Benjamin Brucker kertoo Women's Health -lehdelle, että suurin osa naisista pystyy pidättelemään virtsaa 3 - 6 tuntia, mutta poikkeuksiakin on. Bruckerin mukaan kaikki riippuu siitä, miten paljon virtsaa muodostuu.

- Virtsan pidättämisestä ei aiheudu mitään erityisen vakavia tauteja, mutta se voi lisätä virtsatietulehdusten riskiä, jotka vaativat antibioottihoitoa, Brucker kertoo.

Mikäli kuitenkin yhtäkkiä tuntuu siltä, että vessassa täytyy ravata jatkuvasti, kannattaa käydä lääkärillä. Kyseessä voi olla virtsatietulehdus, yliaktiivinen virtsarakko tai esimerkiksi kivulias virtsarakkosyndrooma.

Pidä sopivia taukoja

Bruckerin mukaan ei kannata kuitenkaan joka vesihörpyn jälkeen lähteä varmuuden vuoksi vessaan. Brucker kertoo, että kehoa voi myös hieman treenata, ettei joka välissä tarvitse ravata vessassa. Jos hetken aikaa odottaa virtsaamistarvetta, saattaa se venyttää virtsarakkoa terveissä rajoissa, ja näin vessaan juoksemistarve vähenee.

Tosiseikka kuitenkin on se, ettei pissan pidättämisestä koidu merkittäviä tuhoja kehollesi. Se on vain epämukavaa ja ärsyttävää.

Lue myös: Virtsasi väri kertoo terveytesi - käy läpi koko skaala keltaisesta siniseen

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat