Milloin viimeksi itkit kunnolla? Ihmisestä tulee heti onnellisempi

26.08.2015 08:22 - Eeva Rajala

Tunteiden vapauttaminen on yhtä tehokasta, oli kyseessä itku tai nauru.

Usein sanotaan, että nauru pidentää ikää ja on parasta lääkettä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hyvä itku saattaa nostaa mielialaa yhtä paljon kuin nauru.

Tällaisiin tuloksiin päästiin, kun 60 koehenkilöä laitettiin katsomaan kaksi itkettävää elokuvaa - Richard Geren tähdittämä Hachiko - tarina uskollisuudesta ja Roberto Benignin ohjaama Kaunis elämä. Lähes 60 prosenttia koehenkilöistä itki seuratessaan uskollisesta koirasta kertovaa Hachikoa, ja 45 prosenttia ihmisistä itki katsoessaan Kaunis elämä -elokuvaa. Samalla selvisi, että naiset itkivät elokuvien aikana enemmän ja useammin kuin miehet.

Onnellisuus tuntui elokuvan jälkeen

Hollantilaisen Tilburgin yliopiston tutkimuksessa selvisi myös, että ihmiset, jotka itkivät elokuvia seuratessaan, tunsivat olonsa onnellisemmaksi noin tunti elokuvan katsomisen jälkeen. Ne, jotka eivät itkeneet elokuvien aikana, eivät myöskään raportoineet minkäänlaisesta muutoksesta mielialaan.

Hollantilaisasiantuntijoiden mukaan syynä voi olla se, että itkeminen muuttaa aivojen kemiaa. Itku voi vapauttaa mielihyvähormonia oksitosiinia. Toinen mahdollinen selitys on, että ihmiset pyrkivät kovasti onnelliseen olotilaan itkemisen jälkeen.

Voi myös olla, etteivät koehenkilöt oikeasti olleet sen onnellisempia elokuvan jälkeen, mutta vain kuvittelivat niin, sillä heidän tunteensa nousivat ja laskivat niin voimakkaasti melko lyhyenä aikana. Tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kunnon itku voi saada kenen tahansa mielialan paremmaksi, aivan kuten kunnon nauru.


Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat