Miten autat masentunutta ystävää, jonka itsetunto ei ole rautaa? Lue täältä

25.04.2015 12:10 - Senni Loikala

Masentunut ja pettynyt ihminen tarvitsee tukea ystäviltä ja läheisiltä. Miten voit antaa sitä parhaiten?

Ystävän parisuhde katkeaa, sisarus jää työttömäksi tai kumppani itkee kampaajan pilattua hiukset. Toisen tukeminen tuntuu joskus vaikealta, kun ei tiedä mitä pitäisi sanoa.

PsyBlog-sivusto uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan erilaisia ihmisiä kannattaa tukea eri tavoin. Lähestymistavan valitseminen riippuu siitä, millainen itsetunto ihmisellä on.

Itsetunnosta kiinni

Ihmiset, joiden itsetunto on heikko, kaipaavat erityisen paljon hyväksyntää tunteilleen. Heille kannattaa tehdä selväksi, että heidän ikävät tunteensa ovat normaaleja ja hyväksyttyjä kyseisessä tilanteessa.

- Huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset tahtovat heidän rakkaimpiensa näkevän heidät samanlaisina, kuin he itse näkevät itsensä, tutkija Denise Marigold perustelee.

- Jos yrität muistuttaa, että synkässä pilvessä on hopeareunus, niin parempi voi vain olla hyväksyä tumman pilven olemassaolo ja antaa sympatiaa, hän jatkaa.

Toisaalta myös kannustaminen on tärkeää, jos ihmisen itsetunnossa on aukkoja ja hän kaipaa tukea. Puolestaan ihmiset, joiden itsetunto on rautaa, eivät kaipaa yhtä paljon ääneen lausuttuja tsemppilauseita kuin muut.

Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistua tutkimusta varten tutkijat hyödynsivät kuvitteellisia tilanteita niin laboratorio-olesuhteissa kuin tosielämässäkin.

Lähde: PsyBlog



Voiko masentuneen ihmisen tunnistaa kasvoista? Lue täältä.

Kilpailut

Uusimmat