Miten eroaa esiintyminen kirkossa ja rokkikeikalla, Jarkko Ahola?

27.11.2014 20:33 - Senni Loikala

Teräsbetoni-yhtyeestä tutuksi tullut solisti Jarkko Ahola lähtee konserttikiertueelle Suomen kirkkoihin. Kirkossa esiintyminen poikkeaa täysin perinteisemmistä raskaan musiikin keikoista.

Teräsbetoni-yhtyeen nokkana tutuksi tullut ja jouluun saakka Suomen kirkoissa konsertoiva solisti Jarkko Ahola vertailee esiintymistä kirkossa ja perinteisellä rokkikeikalla. Ero on kuin yö ja päivä.

- Kirkossa kaikki yksityiskohdat ja nyanssit kuuluvat. Tilanne on todella intiimi. Siellä ollaan hiljaa ja kuunnellaan hartaasti, Ahola kertoo.

Aholan mukaan hiljainen yleisö on metallimiehelle vieras käsite. Aluksi voi erehtyä luulemaan, ettei yleisöä kiinnosta.

- Tiedätkö, kun olet rokkikeikalla ja yleisö mölyää, niin se on merkki, että ne tykkäävät sinun musiikista. Sinällään se on outoa, kun eihän siinä kuunnella samalla tavalla. Siinä on kuitenkin heittäytymistä, sanoo muusikko.

Kirkossa myös taputukset voivat olla vaisut. Kaikki eivät välttämättä uskalla taputtaa ja monelle voi olla epäselvää, saako kirkossa ylipäänsä osoittaa suosiotaan aplodein.

Ahola muistaa tapauksen, kun hän varmisti kysymällä henkilökunnalta taputusten sopivuudesta ennen konsertoimista eräässä pohjanmaalaisessa kirkossa. Hänelle kerrottiin, etteivät aplodit sovi asiaan. Musiikki kuitenkin tempaisi ihmiset mukaansa.

- Ihmiset rupesivat jammailemaan ja panivat kättä yhteen biisin aikana. Seurakunta on se kirkko, ja ihmiset päättävät, millainen kirkko oikein on. Kuka on sanonut, ettei siellä saa taputtaa? muusikko pohtii.

Muusikko kertoo, että kirkossa esiintyessään hän on varautuneempi kuin rokkilavoilla.

- On sitä vähän enemmän varpaillaan, kun rokkikeikalla liikkeiden pitää olla isoja ja pitää eläytyä suuresti, kun taas kirkossa kaikki on pienempää ja hartaampaa. Intiimiys koskee kaikkea tekemistä, Ahola sanoo. 

 

Alla Aholan konserttikiertueen aikataulu.

28.11. Lakauden risti - Seinäjoki

29.11. Mikaelin kikko - Turku

2.12. Mikkelin tuomiokirkko - Mikkeli

9.12. Ristinkirkko - Lahti

12.12. Tampereen tuomiokirkko - Tampere

13.12. Paavalinkirkko - Helsinki

19.12. Taulumäen kirkko - Jyväskylä

20.12. Kokemäen kirkko - Kokemäki

Kilpailut

Uusimmat