Pate Mustajärven tuoreinta sinkkua on verrattu Ukkometso-klassikkoon - katso musiikkivideo

08.05.2015 12:23 - Anna Hopi

Taivas on täynnä -soololevyn kolmas sinkkulohkaisu on Vatanen-kappale, jossa seikkaillaan Jäniksen vuosi -klassikkokirjan mielenmaisemassa.

Pate Mustajärven maaliskuussa julkaistun 10. soololevyn Taivas on täynnä kolmas sinkkulohkaisu on Vatanen, joka palauttaa mieliimme 70-luvun Suomen. Tarina on saanut innoituksensa Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -teoksesta ja sen päähenkilöstä Kaarlo Vatasesta. 

- Kun olimme vielä työstämässä Taivas on täynnä -levyä studiossa, äänittäjä kysyi Vatanen-biisin kohdalla, että anteeksi vaan, mutta kukahan mahtaa olla tämä kyseinen Vatanen? Siinä piti sitten kärsivällisesti selittää nuoremmalle polvelle, mistä oikein on kysymys, naurahtaa Pate.

Biisin on sanoittanut lukuisia sinkuiksi päätyneitä lauluja kirjoittanut Eija Hinkkala:

- Kuvittelen, että jokaisessa suomalaisessa miehessä asustaa jonkun sortin alkuvoimainen ja hillitön vapauden ja seikkailun kaipuu. Laulussa pappi sai luvan olla tuon villin kaipuun kantaja. Tunnollinen ja kunnollinen, ihmisten ja Jumalan palvelija ja kuitenkin…. Voisiko elämä olla jotain muutakin? Kommentoi nainen.

Kappaletta on ehditty vertaamaan Mustajärven Ukkometso-klassikkoon. Patella itsellään on kuulijalle yksi toive.

- Toivottavasti biisi saa jonkun muunkin kuin äänittäjäni katsomaan ihastuttavan elokuvan Jäniksen vuosi, pääosassa Antti Litja.

Biisin on videoksi kuvittanut Jukka Takalo.

- Kun kuulin Vatasen ensimmäistä kertaa, innostuin biisistä samantien, tähän minulla olisi todellakin annettavaa! Kuten lauluntekijänä, myös videontekijänä olisi kunnia-asia päästä tekemään videota yhdelle suomirokin suurimmista toteemeista. Jäniksen vuosi on suosikkini ja siinä esitetty päähenkilö Vatasen toteuttama fantasia erämaahan pakenemisesta ajaton ja universaali, kertoi Takatalo.

- Samoihin aikoihin videota ideoitaessa katselin tiiviisti True Detective -tv-sarjaa ja syntyi idea videon värimaailmasta ja siitä, että Pate voisi olla videossa elämänmakuinen etsivä, joka tulee asuntoon tutkimaan kadonneen Vatasen kohtaloa, ja viehättyy itsekin Vatasen ajatuksesta kadota kaukaisiin erämaihin. Yhteistyö yhden nuoruuden suurimman idolin kanssa oli todella hauskaa.

Kilpailut

Uusimmat