"Pehmentää ihon, elvyttää nuupahtaneet kukat" 11 viisainta käyttötapaa etikalle

24.08.2015 11:00 - Reetta Haverinen

Etikka on käyttökelpoinen aine, jota voi hyödyntää monissa kodin askareissa ja jopa terveydenhuollossa.

Monien keittiöstä löytyy varsin valjun näköinen lasipullo, jonka pistävä tuoksu saa yhden jos toisenkin nyrpistämään nenäänsä. Tämä elintarvike on nimeltään etikka, joka mitättömästä ulkonäöstään huolimatta tarjoaa moniin arjen ongelmiin ratkaisun.

Tämä edullinen, mutta sitäkin monikäyttöisempi tuote tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon esimerkiksi monille puhdistusaineille ja vahvoille kemikaaleille. Parasta siis pitää pullollinen tätä ihmeainetta vastaisuudenkin varalta kaapissa, sillä voit käyttää etikkaa arjessasi muun muassa seuraavilla tavoilla:

1. Puhdista jääkaappisi sekoituksella, jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa. Pian kaappi tuoksuu ihanan raikkaalle ja puhtaalle.

2. Voit kirkastaa kahvi- ja teekuppisi kätevästi etikan ja suolan, tai etikan ja ruokasoodan, avulla.

3. Etikalla voit poistaa häiritsevät hajut muovisista säilytysrasioista.

4. Voit pestä wc-pöntön kätevästi tislatun etikan avulla: kaada etikkaa pönttöön, anna vaikuttaa vähintään pari tuntia, harjaa wc-allas ja huuhtele pönttö.

 

5. Elvytä nuupahtaneet kukat lorauttamalla maljakkoon 2 rkl vaaleaa etikkaa ja sirottelemalla joukkoon 1 tl sokeria.

6. Kun peset hampaasi kerran viikossa vaalealla, tislatulla etikalla, teet hymystäsi entistä valkoisemman eikä henkesikään pääse haisemaan. Kasta hammasharjasi vain viinietikassa ja pese purukalustosi kauttaaltaan.

7. Kynsilakka kestää kynsissäsi pidempään, kun pyyhit kyntesi tislatulla etikalla kostutetulla vanulla. Siten kynnet ovat taatusti puhtaat ja lakka tarttuu niihin paremmin.

8. Saat puhdistettua mikrostasi pinttyneet tahrat, kun laitat pieneen kuppiin vettä ja viinietikkaa ja asetat sen mikroon. Lämmitä etikka-vesiseosta mikrossa noin 5 minuutin ajan. Kun seos höyrystyy, on tahrojen poisto mikron sisäpinnoilta huomattavasti helpompaa.

9. Saat poistettua hedelmistä ja vihanneksista tuholaismyrkyt paremmin, kun peset ne tislatulla etikalla ja vedellä.

10. Etikka auttaa poistaamaan vartalolta kuollutta ihosolukkoa, kun lorautat sitä lämpimään kylpyveteen. Kylvyn jälkeen ihosi on ihanan pehmeä ja sileä.

11. Voit poistaa häiritseviä hajuja tekstiileistä, kun sumutat vaaleaa etikkaa niille sumutepullolla. Esimerkiksi matot, kengät ja sukat raikastuvat kummasti, kun suihkaiset niihin hiukan etikkaa.

Lähde: AllYou

Kilpailut

Uusimmat