Perheenäidin parisuhdekirjoitus herättää ajatuksia: "Naiset on opetettu elämään kuin miehet"

21.10.2014 10:00 - Anna Hopi

Moni nainen voi samaistua perheenäidin ja kirjailijan Heidi Harjun blogitekstiin naiseuden haasteista. Millaista naiseuden kulttuuria tällä hetkellä eletään ja millaisin tavoin nainen voi voimaantua arjessa ja parisuhteessaan?

Naiseuden voima -blogin tekstissän Heidi Harju kirjoittaa tämän ajan parisuhteesta selvänäköiseen tapaan. Voitko samaistua kirjoitukseen?

"Olla nainen ja hyväksyä se. Ei ole maailman helpoin asia. Olla oma itsensä, ei todellakaan helppoa. Tuntuuko, että juuri naisena oleminen on välillä erityisen hankalaa? Jotenkin tuntuu, että miehet ovat huomattavasti vähemmällä ajatusten kelailulla, ongelmilla ja monimutkaisuuksien pyörittelyllä varustettuja," kirjoittaa Harju.

"Olen opiskellut miehen ja naisen eroja ja parisuhdetaitoja nyt ihan tietoisesti reilun vuoden, ajan jonka mieheni on tehnyt parisuhdevalmennusta muun valmennuksen lisäksi. /.../ Vasta neljännessä suhteessani, eli tässä, olen päässyt voimallisesti kokemaan ja ymmärtämään, mitä nainen ja mies todella parisuhteessa tarvitsevat ja miten heidän tarpeensa eroaakaan suuresti toisistaan. Toisaalta mielenkiintoista on myös se, että miehelläni taas ei ole juurikaan pitkistä suhteista kokemusta ennen minua. Taisimme löytää suuret opettajat toisistamme."

Harju tiivistää parisuhteen annin muutamaan tärkeään pointtiin.

"Mitä olen sitten oppinut ja sanotaan, sisäistänyt viimeisen vuoden aikana, jolloin olen välillä kahlannut syvissäkin vesissä etsimässä itseäni hektisen arjen ja äitiyden myrskyissä? (Mainitsen vielä tähän väliin, että lapsen tulo vajaa kolme vuotta sitten varmasti myös auttoi asiaa parisuhde- ja itsetuntemuksessa, koska voin sanoa, että ennen lasta emme tunteneet, kuin toistemme parhaimmat puolet eli pienen osan.)

No ainakin sitä naisena olemista. Se ei ole niin yksinkertaista, koska meidät naiset on opetettu tässä kulttuurissa elämään niinkuin miehet. Aikaisemmissa suhteissa yritin tiedostamattani olla ja reagoida niinkuin mies; hallita tunteeni, osoittaa kiinnostusta asioihin, jotka minua ei kiinnostanut, peittää naiseuttani ja erityisesti kaikkea "hömpsötystä" ja "turhasta" puhumisen tarvetta. En antanut todellisen naiseni tulla esiin, enkä antanut sille huomiota. Jos en itse tunnistanut sitä, miten olisin osannut kertoa miehilleni siitä, mitä tarvitsen?"

Harjun mukaan nainen tarvitsee päivittäin paljon huomiota itseltään ja mieheltään.

"Kuinka helpostikaan nainen hukkaa itsensä muiden tarpeille, omassa tapauksessani töille (vaikka mielekkäillekin) sekä lapselleen. Vastapainoksi nainen tarvitsee sitä, että hänet huomataan itsenä ja naisena, ei vain antavana äitinä, vaikka siitäkin saatu arvostus on tärkeää? Huomioida voi monella tapaa, kukilla tai halauksella, pukeutumalla ja laittautumalla kivasti, ottamalla aikaa itselle ja asioille, joista itse saa voimaa. Tärkeintä on löytää ne tavat, jotka itselle resonoi ja kommunikoida ne toiselle."

Suhteessa kannattaa myös panostaa tunteiden käsittelyyn ja niistä käsin kommunikointiin. Harjun mukaan asioiden ja tunteiden kommunikointi menee suhteessa usein automaattivaihteelle. Pohjimmiltaan nainen haluaa syliä, vaikka siihen voi olla haastavaa antautua. Mies voi tehdä paljon vain katsomalla rakastavasti ja antamalla naiselle turvallisen tilan purkaa tunteensa.

Parisuhteessa kommunikaatioon vaikuttaa myös se, mitkä aistit miehellä ja naisella ovat voimakkaimmat. Oletko enemmän näkö-, kuulo- vai tuntoihminen? Lue lisää aiheesta Naiseuden voima -blogista.

Lähde: Naiseuden voima.

 

 

Mikä on naisen perusongelma seksissä ja miten se ratkaistaan? Lue juttu täältä.

Kilpailut

Uusimmat