Raakaleipomisen alkeet asiantuntijan suusta: "Monelle naiselle suklaa on se juttu!"

07.10.2014 20:46 - Anna Hopi

Raakaleipurin parhaat kakut -kirjan kirjoittaja ja kahvilayrittäjä Maria Lönnqvistin mukaan kuka tahansa pystyy vihkiytymään raakaleivonnan saloihin.

Mistä koostuu hyvä raakakakku? No vaikkapa kookoksesta, pähkinöistä, marjoista ja kaakaovoista. Maria Lönnqvistin mukaan mukana on myös erikoisempia aineita.

- Monet käyttävät kakuissaan esimerkiksi mulperimarjoja ja lucumajauhetta. Kyllä nekin löytyvät helposti Ruohonjuuresta tai nettikaupoista.

Kakut valmistuvat liottamalla, kuivaamalla, sekoittamalla ja odottamalla. Et tarvitse uunia ja eläinkunnan tuotteita. Jokainen Raakaleipurin parhaat kakut -kirjan jälkiruoka sopii keliaakikoille, maitoallergikoille, diabeetikoille ja vegaaneille. Lönnqvist suosittelee raakaleivonnaisten ainesosien sekoittamiseen Vitamix-tehosekoitinta.

- Se on paras, mutta myös monitoimikoneella pystyy esimerkiksi tekemään mantelivoita, kun antaa pähkinöiden jauhaantua. Kaikki kreemit ja tuoreaineita sisältävät kakut onnistuvat monitoimikoneessa. Kirjassani on vaikkapa pehmeä hedelmäsuklaakakku, jossa on tuoreaineksina banaania, omenaa ja raakakaakaojauhetta. Kun ne on muussattu yhteen, sinne laitetaan psylliumia, joka tiivistää kokonaisuuden. Suklaakuorrutteen voi vispata. Se helpottaa tekemistä.

Hymy Raw Food Cafen perustaja kertoo, että kahvilassa tarjottiin viime kesänä myös raakajäätelöä, joka on siis maidotonta. Asiakkaat saivat maistella mintturaakajäätelöä, luomumansikkaa ja toffeista suklaajäätelöä. Mistä ihmeestä jäätelöihin saadaan kermaisuutta ilman maitoa?

- Niihin tulee kookosmaitoa ja cashew-pähkinää, joka tekee kuohkeutta. Seokseen voi lisäillä makeutusta ja kaakaota tai lucuma-jauhetta. Kirjassa neuvotaan tyrniaprikoosijäätelön ohje. Kakkujen täytteistä voi saada jäätelömäisen koostumuksen, kun pistää enemmän vettä ja laittaa pakkaseen jäätymään.
Lönnqvist on tuottelias kokki ,sillä hänen tietokoneensa uumenissa reseptejä riittää.

- Macbookin uumenissa on ainakin tuhat reseptiä. Olen niitä kirjaillut muistiin ja kirjassa ovat sitten ne parhaat. Siellä on aineksia useampaan kirjaan. Kerran vuodessa  voi putkauttaa tällaisen ulos ihan hyvällä mielellä.

Mikä on Marian suosikki omista resepteistään?

- Monelle naiselle suklaa on se juttu, niin mulle se kyllä on. Kakkuresepteistä suosikkini on balilainen suklaakakku tulee ykkösenä, koska tykkään saksanpähkinän, suklaan, vuorisuolan ja medialtaatelin yhdistelmästä. Siinä on kiva tarina, kun kaikki raaka-aineet tulevat Indonesiasta. Big Tree Farms tekee hyvää työtä paikan päällä.

Kilpailut

Uusimmat