Siltsun Satulinnasta 20 vuotta! "Oli lähellä, ettei päätynyt levylle"

12.11.2015 08:49 - Anna Hopi

Jari Sillanpään kaikkien aikojen suosituimman kappaleen julkaisemisesta tulee kuluneeksi tällä viikolla 20 vuotta.

"Sano että yhä ainoa olen sun / sano että yksin olla sä tahdot mun / silloin satulinna kaukomaan / meille kuuluis kokonaan"

Kuuluisat Satulinna-kappaleet ovat jääneet suomalaiseen kansanmuistiin. Jari Sillanpää valittiin Tangokuninkaaksi kesällä 1995. Samana vuonna ilmestyneestä esikoisalbumista tuli Suomen levyhistorian myydyin. Albumin tunnetuimpia kappaleita ovat Satulinna, Kaduilla tuulee, Oot täydellinen sekä Pariisi-Helsinki, joista jokainen on julkaistu myös singlenä.

Sillanpää oli ollut jo aiemmin hurmaava yleisöä inspiroiva artisti, mutta tietty kappale nosti hänet suosiossa seuraavalle tasolle.

- Sehän alkoi Satulinna-kappaleesta. Epävarmana otin yhteyttä teostoon ja kysyin Jukka Kuoppamäen tietoja. Sain puhelinnumeron Saksaan, jossa puhelimeen vastasi Sirpa Kuoppamäki. Kysyin varovasti, koska en halunnut tunkeilla. Olin tangoprinssi ja mietin, että eihän Jukka Kuoppamäki lähde tekemään sellaiselle lauluja. Kyselin, että onko Jukalla pöytälaatikossa sävellyksiä, joita ei ole vielä levytetty, kertoi Sillanpää Iskelmälle.

- Sirpa sanoi minulle äkäisesti, että Jukka ei työskentele sillä tavalla. Jos hän innostuu jostain, niin hän lähtee säveltämään. He olivat nähneet minut televisiossa ja pitäneet esiintymisestäni.

Jukka Kuoppamäki tarttui heti toimeen.

- Jari pyysi minulta kappaletta. Tein Satulinnan ja lähetin sen hänelle. Se oli minun mielikuvissani kirjoitettu Tangoksi, koska hän oli tangoprinssi. Kassu Halonen teki siitä biittiversion, joka olikin paljon parempi. Siinä oli onnea mukana monessa kohtaa, muisteli Kuoppamäki.

Sillanpää sai faksin kautta nuotit, jossa luki Satulinna. Kuoppamäki ei ollut kuitenkaan kirjoittanut artistille ohjeistusta siitä, millainen kappale oli kyseessä.

- Aloin pimputtelemaan ja fiilistelemään. Pidin kappaletta todella hienona. Otin sen ohjelmistoon ja kokeilin sitä ihmisiin. Kappaletta oli kuitenkin todella vaikea saada levylle läpi. Tuottaja Kassu Halonen oli tehnyt suurimman osan kappaleista, eikä hän innostunut kappaleesta. Intin, että haluan sen levylle, kertoi Sillanpää.

Oli todella lähellä, ettei Satulinna päätynyt miehen levylle.

- Sain sen kuitenkin läpi - ja onneksi sainkin. Kun olet uusi ja vihreä, et uskalla sanoa ja arastelet uutta tilannetta ja suuria guru-tekijöitä. Onneksi olin siinä kovana.

Levy tuli ulos 9. tammikuuta 1996, ja se oli heti menestystarina.

- En ymmärrä, miten sinne voi laittaa levyjulkaisun, kun jouluhan on jo mennyt. Ihmiset ostavat lahjaksi. Levy-yhtiössä rauhoiteltiin minua ja albumi todella myi parissa viikossa kultaa. Myyntitahti huimasi päässä. Satulinna-kappale soi radioissa varmasti jo marraskuussa.

Kilpailut

Uusimmat