Toistatko samaa myrkyllistä suhdekaavaa? Tiede kertoo sille syyn

23.04.2015 16:34 - Anna Hopi

Erään ajatuksen mukaan ihminen on laumaeläin, jolle on luontaista pyrkiä luomaan kestäviä ihmissuhteita. Voimme joskus tuntea kutsua epäterveitä suhteita kohtaan.

Sille on löydetty tieteellinen selitys, miksi löydät itsesi usein haitallisista ihmissuhteista. Tunnemme usein vetoa ihmisiin, jotka täydentävät meitä. Jos esimerkiksi olet säästeliäs raha-asioissa, vedät puoleesi ihmisiä, jotka tuhlaavat. Tai ainakin tuhlaajat tuntevat vetoa sinuun.

On olemassa monia toisiaan täydentäviä rooleja. Hauska tyyppi, emotionaalisesti läsnäoleva tyyppi, emotionaalisesti etäinen tyyppi, työnarkomaani, taiteilija... Kaikki roolit puhuvat kieltään siitä, mitä puolta itsessämme tukahdutamme. Löydät ne ihmiset, jotka täydentävät omia piirteitäsi.

Voit oppia heiltä. Jos rajojen laittaminen teettää sinulla työtä, saat ihmisiä eteesi, joille ne täytyy asettaa. Suhteet voivat kääntyä myrkyllisiksi, jos et pysty näkemään tätä näkymätöntä kaavaa, jolla ne toimivat. Jos joku painaa nappejasi ja tekee olosi hankalaksi, katso mitä piirrettä hän sinulle edustaa.

Mitä voit oppia häneltä?

Useimmiten myrkyllisiin ihmissuhteisiin ajautuvat ihmiset, jotka ovat lempeitä puheissaan, eivät sano mielipiteitään ääneen, myöntyvät muiden mielipiteisiin, auttavat toisia liikaa ja haluavat saada toisten hyväksyntää.

Toisten ihmisten myrkyllisyys perustuu pohjimmiltaan omaan käytökseesi ja heikkoihin puoliisi. Jos opit pitämään puolesi ja vastaamaan toisille asianmukaisesti. Asettamaan esimerkiksi rajat - ongelmia ei pitäisi tulla.

Kysy ystäviltä, millaisena he näkevät käytöksesi ja miten voisit heidän mielestään voida paremmin. Kirjoita päiväkirjaa ja analysoi ihmissuhteitasi tekstiin. Mieti, miten toimit tilanteissa. Oletko liian avoin vai vetäydytkö?

Voit myös hakea ihmissuhdeongelmiin apua ammatti-ihmiseltä, joka voi auttaa kohottamaan itsetuntemustasi ja itsetuntoasi.

Lähde: Family Share.


Lue myös: Tiedätkö, mitä asiat yhdistävät pettäjämiehiä?

Kilpailut

Uusimmat