Tutkimus vahvistaa: Ystävällisyys todella tarttuu

25.05.2015 11:55 - Anna Hopi

Hyvän teon tekeminen tai sen todistaminen voi parantaa elämänlaatua selkeästi. Tutkijat ovat nyt todistaneet tieteellisesti sen, minkä olemme tienneet pitkään. Ystävällisyys tarttuu.

Hyvien tekojen tekeminen koskettaa ja ylentää mieltä myös moraalisella tasolla. Tämä hyvän olon pilvi saa ihmiset tekemään tutkimuksien mukaan enemmän ja enemmän epäitsekkäitä asioita toisilleen. Biological Psychiatryn julkaisussa kerrotaan uudesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miltä tämä ylevä tunne näyttää aivoissa ja kehossa.

Tutkijat mittasivat 104 opiskelijan aivo- ja sydänkäyriä, kun he katselivat sankarillisia hyviä tekoja tai humoristisia videoita. Kun opiskelijat katselivat videolta ihmisten epäitsekkäitä tekoja, heidän sympaattinen ja parasympaattinen hermostonsa reagoi. Heissä heräsi sekä taistele tai pakene -refleksi, että rauhoittava tunne.

- Tämä on todella epätyypillinen kaava, kun yksi tunne aktivoi molemmat systeemit, kertoi tohtori Sarina Saturn.

Tämä voi johtua siitä, että epäitsekkään teon todistaminen vaatii kärsimystä, mikä herättää sympaattisen hermoston. Sitten kun näemme, että kärsimys ratkaistaan hyvyydellä, sydämemme tuntee rauhaa ja parasympaattinen hermosto aktivoituu.

Lähde: Huffington Post.

 

Kilpailut

Uusimmat