Tuttu lääke voi pidentää ikää

24.11.2015 12:45 - Senja Rapila

Pilleriä, jota on käytetty jo vuosikymmenet, pidetään uutena nuoruuden lähteenä.   

Tutkijat ovat havainneet, että diabetekseen käytettävä lääke metformiini voisi hidastaa ikääntymistä ja pitää ihmiset terveempinä pidempään. Tämä voisi tarkoittaakin sitä, että ihmiset eläisivät tulevaisuudessa normaalia pidemmän iän.

Metformiinin pääasiallinen käyttötarkoitus on aikuistyypin diabeteksen hoito, etenkin kahdella erityisryhmällä: ylipainoisilla, koska se voi auttaa laihduttamisessa, ja insuliiniresistenssistä kärsivillä potilailla, koska se parantaa solujen insuliinivastetta.

Metformiinia on käytetty jo yli 60 vuotta, mutta nyt tutkijat ovat testanneet lääkettä madoilla ja hiirillä, ja huomanneet sen parantavan elinikää ja vähentävän muita iän tuomia sairauksia.

Nyt tutkijat yrittävätkin saada lääkettä testaukseen ihmisillä: jos he saavat rahoituksen projektilleen, he antavat metformiinia noin 3000 iäkkäälle ihmiselle, joilla on riski sairastua muun muassa syöpään, sydänsairauksiin, tai joilla on kognitiivisia ongelmia. Jos tutkimus tuottaa haluttuja tuloksia, ovat tutkijat löytäneet vihdoin lääkkeen, joka pidentää elinikää.

Lähde: Harper's Bazaar

Kilpailut

Uusimmat