Vatsa jumissa? Muutama elämäsi epäkohta voi aiheuttaa vaivan

26.11.2015 09:39 - Pauliina Jokinen

Ummetus on ikävä vaiva.  

Välillä vatsa on jumissa, eikä mikään tunnu auttavan. Saattaisiko jokin seuraavista olla syynä?

Olet syönyt liian vähän kuituja tai juonut vettä

Naisten suositellaan syövän 25 grammaa kuituja päivässä. Vaikka kuidun saanti olisikin turvattu, mutta et ole juonut tarpeeksi vettä, saattaa vatsasi jumahtaa.

- Jos kärsit nestehukasta, muuttuvat kuidut ikään kuin sementiksi suoleesi. Se on hieman sama kuin kaataisit muroihin vain vähän maitoa ja jättäisit ne tiskialtaaseen, ilman että huuhtelisit sitä alas. Kun tulisit muutaman tunnin päästä takaisin, olisivat murot jumahtaneet tiukasti altaaseen ja reunoille, lääkäri Elena Maser kuvailee.

Olet matkustanut

Kun vaihdat aikavyöhykkeitä, venytät ruoka-aikojasi ja jätät treenejä välistä, voi elimistösi mennä sekaisin. Tutkimuksen mukaan 9 prosenttia matkustajista kärsi ummetuksesta pitkän reissaamisen seurauksena. Erityisesti lentoneiden kuiva ilma saattaa aiheuttaa nestehukkaa, jolloin veden juominen lentojen aikana on erityisen tärkeää.

Kuukautisesi lähestyvät

Elimistösi on täynnä erilaisia hormoneja juuri ennen kuukautistesi alkamista. Tutkimuksen mukaan ruoka kulkee hitaammin elimistösi läpi, sillä osa ruokaa kuljettavista lihaksista on tavallista rennompina.

Kilpirauhasesi toiminta on häiriintynyt

Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa elimistömme toimintaa ja vaikuttaa näin myös ruoansulatukseen.

Lähes aina ummetukseen auttaa veden juominen.


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat