5 asiaa, joita ei kannata sanoa vammaisen lapsen vanhemmalle

16.05.2015 09:18 - Senni Loikala

Vanhemmat rakastavat lastaan sellaisena kuin hän on. Kun kohtaat vanhemman, jolla on vammainen lapsi, muista olla hienotunteinen.

Vammaisten ja vammautuneiden lasten vanhempien kanssa pätevät aivan samat vuorovaikutussäännöt kuin kaikkien muidenkin. Siitä huolimatta monista voi aluksi tuntua vaikealta kohdata heitä.

Vaikka tärkeintä on olla oma itsensä, on joitakin lauseita, joita ei välttämättä kannata sanoa vammaisen lapsen vanhemmille:

"En ikinä pystyisi samaan kuin sinä"

Vammaisen lapsen vanhempi ei välttämättä ilahdu, jos hänen voimiaan ylistetään. Lähestulkoon kaikki vanhemmat nimittäin rakastavat lapsiaan ja ovat valmiita tekemään mitä vain, että heillä on hyvä olla - olipa muksu vammainen tai ei. Sanomalla, ettet pystyisi olemaan vanhempi samaiselle lapselle, jolle kyseinen ihminen on, annat myös ymmärtää, että kyseinen lapsi on vanhemmilleen taakka ja risti kannettavana.

"Hänen vammalleen on oltava syy"

On ymmärrettävää, että ihmiset tahtovat löytää asioille selityksiä. Niitä vammaisten lasten vanhemmat eivät kuitenkaan aina tahdo jakaa kaikkien kanssa. Heistä monet ajattelevat, että lapsella nyt vain on vamma.

Vammaisten lasten vanhemmat tietävät, ettei syyn etsiminen muuta mitään: elämä on, mitä on ja siitä on otettava kaikki mahdollinen irti ja tarjottava lapselle kaikki se, mikä hänen on mahdollista saavuttaa. Syyn etsimisen sijaan vanhemmat ilahtuvat, jos ihmiset pistävät merkille sen, millainen persoonallisuus heidän lapsellaan on.

"Hehän ovat kaikki niin aurinkoisia"

Varsinkin down-lasten vanhemmat tietävät tämän lauseen. Ei, kaikki downit eivät ole aurinkoisia. He ovat kiukkuisia, ilkeitä, teräviä, hauskoja, surullisia ja vihaisia. He ovat aivan kaikkea sitä, mitä sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole downeja.

"Elämä ei anna asioita, joista et selviä"

Kun vanhempi saa tietää lapsensa vammaisuudesta, käy hän läpi monenlaisia tunteita. Vaikka lapsestaan olisi suunnattoman kiitollinen, voi arki vammaisen lapsen kanssa myös ottaa voimille. Jos vanhemmille sanoo, että he kyllä sopeutuvat tilanteeseen, voi se joistakin tuntua kehoitukselta olla ylireagoimatta ja lopettaa itku. Vanhemmat arvostavat, jos he vain saavat jakaa tunteensa jonkun kanssa ja heitä kuunnellaan.

"Kerro, jos tarvitset apua"

Avun tarjoaminen on ystävällinen ele, mutta kaikki tietävät, ettei avun pyytäminen aina ole niin helppoa. Sen vuoksi vammaisen lapsen vanhemmat ilahtuvat takuulla siitä, jos autat heitä pyytämättä. Ihana yllätys voi olla, jos viet muksun esimerkiksi teatteriin tai kaupungille ja annat vanhemmille sillä tavoin omaa aikaa.

Joskus ystävät eivät uskalla tarjota apua, sillä pelkäävät, etteivät pärjäisi lapsen kanssa. Jokaisen muksun kohdalla on omat haasteensa - vammaisten tai vammattomien ja niissä paras neuvoja on lapsen vanhempi. Kysy siis rohkeasti, mitä sinun pitää tietää ja ottaa huomioon, jos haluat viettää aikaa lapsen kanssa. Suoraa puhetta kannattaa arvostaa - se helpottaa ja nopeuttaa asioita.


Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat