5 tapaa, jolla musiikki parantaa terveyttäsi

03.02.2015 13:38 - Anna Hopi

Ihminen voi saada paljon henkistä voimaa musiikista, mutta se tekee tutkimusten mukaan myös hyvää terveydellesi.

Kuinka monta kertaa oletkaan hakenut stressaavaan tilanteeseen apua musiikin kuuntelusta. Lempikappaleesi saa sinut jälleen hyvälle tuulelle ja koet nostattavia tuntemuksia. Neurotutkijat ovat saaneet tutkimuksissaan selville, että musiikki koskettaa aivojen alueita, jotka tuottavat positiivisia tunteita.

Melodiat voivat stimuloida dopamiinin tuotantoa, mikä saa olon tuntumaan hyvältä. Lue alta viisi asiaa, joilla musiikki parantaa terveyttäsi:

1. Musiikki lievittää stressiä ja ahdistusta.

Tutkimusten mukaan hidastempoinen ja pienellä äänenvoimakkuudella soitettu musiikki voi auttaa ihmistä vapauttamaan stressiä vaikeissa tilanteissa. Musiikin esittämisellä on myös rauhoittava vaikutus.

2. Musiikki vähentää kipua.

Vuoden 2013 tutkimuksessa paljastui, että fibromyalgiasta kärsivien ihmisten kiputuntemuksia voitiin vähentää sillä, että he kuuntelivat musiikkia kerran päivässä neljän viikon ajan. Toisessa tutkimuksessa selkäleikkaukseen menevät potilaat saivat kuunnella itse valitsemaansa musiikkia ennen leikkausta ja pari päivää leikkauksen jälkeen. He tunsivat vähemmän kipua kuin toienn ryhmä, joka ei kuunnellut musiikkia.

3. Musiikki edistää immuunijärjestelmän toimintaa.

Joidenkin tutkijoiden mukaan voit ehkäistä musiikilla sairauksia. Wilkesin yliopiston tutkijat tutkivat, miten musiikki vaikuttaa IgA-vasta-aineen toimintaan, joka estää kehossa monien sairauksien syntymistä. Musiikin kuuntelu lisäsi tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden IgA-tasoja selvästi.

4. Musiikki kasvattaa muistia.

Musiikista nauttiminen vaikuttaa dopamiinin vapautumiseen, ja se taas lisää ihmisen motivaatiota. Motivaatio liittyy oppimiseen ja muistiin. Äskettäin tehdyssä tutkimuksessa dementiapotilaille annettiin 10 viikkoa lauluohjausta ja 10 viikkoa musiikin kuuntelua tai ei kumpaakaan. Testit todistivat, että laulaminen ja musiikin kuuntelu paransivat mielentilaa ja muistia, sekä auttoivat ihmisiä huomioimaan paremmin ympäröivää maailmaa.

5. Musiikki auttaa kuntoilemaan.

Kuinka moni salitreeni muuttuu paremmaksi musiikin myötä? Brittitutkijat soittivat 30 osallistujalle motivaatiomusiikkia, epämotivoivaa musiikkia tai ei ollenkaan musiikkia, kun he kävelivät juoksumatolla hengästymiseen saakka. Musiikki lisäsi molemmissa tapauksissa kuntoilun tehoa, kun taas tilanne oli eri, kun musiikkia ei kuunneltu.

Lähde: Huffington Post.

 

 

Tiede todisti musiikin parantavan voiman. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat