8 terveellisenä pitämääsi ruokaa, jotka tekevät kropallesi kaikkea muuta kuin hyvää

22.02.2015 12:05 - Reetta Haverinen

Terveelliseltä kuulostavien tuotteiden lupauksiin on syytä suhtautua varauksella.

Proteiinirahkoja, sokerittomia mehuja ja vitamiinijuomia. Terveysvalmisteiden suosio on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun. Entistä useammat ihmiset heittelevät ostoskärreihinsä mainostajien hehkuttamia hyvinvointituotteita, jotka lupaavat tekevän kropalle ihmeitä. Näin ei kuitenkaan aina mustavalkoisesti ole.

Muun muassa seuraavat valmisteet saattavat pitää sisällään ikäviä yllätyksiä:

Proteiinipatukat

Vaikka patukat sisältäisivät paljon proteiinia, ei se tarkoita, että ne olisivat sen terveellisempiä kuin kaupan suklaapatukatkaan. Proteiinipatukoihin on lisätty proteiinin ohella runsaasti myös sokeria sekä maku-, väri- ja säilöntäaineita. Terveellistäkö?

Kasvisruoka

Ravintolassa hampurilaispihvin vaihtaminen kasvisvaihtoehtoon ei tee purilaisesta välttämättä sen terveellisempää kokonaisuutta. Usein kasvisburgerit sisältävät normaalia enemmän juustoa ja tavallisesti tuotteet on friteerattu tai kuorrutettu rasvaisella kastikkeella. Älä siis tuudittaudu siihen harhaluuloon, että kasvispöperö on aina liharuokaa kevyempää.

Gluteeniton ruoka

Monet ihmiset ovat ryhtyneet välttelemään gluteenia, vaikkeivät kärsisikään keliakiasta tai viljayliherkkyydestä. Gluteenittomat leivät, keksit ja kakut mielletään lähes poikkeuksetta terveellisimmiksi kuin normaalituotteet. On kuitenkin totta, että gluteenittomat tuotteet sisältävät yleensä sokeria rasvaa aivan saman verran kuin muutkin valmisteet.

Kasvislastut

Olipa lastut tehty perunasta, porkkanasta tai kaalista, ei niiden terveellisyyttä voida ylistää, jos viipaleet on friteerattu ja paistettu rapeaksi rasvakeittimessä ja kuorrutettu suolalla. Jos valmistat kasvissipsejä kotonasi, on sinun helppoa säännöstellä rasvan ja suolan määrää. Kaupasta ostetuissa tuotteissa sen sijaan kalorit ovat lähes verrattavissa Pringles-lastuihin.

Moniviljatuotteet

Monet ihmiset sekoittavat keskenään termit moni- ja täysjyvä. Täysjyväleipä, -pasta ja -riisi ovat varsin tervetulleita lisiä kenen tahansa ruokavalioon, mutta monijyvätuotteet saattavat nimensä puolesta hämätä useita. Täysjyvätuotteet sisältävät paljon kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Monijyvätuotteet sen sijaan sisältävät enemmän kuin yhtä viljalajia, mutta niiden kuitupitoisuus ei ole välttämättä sen parempi, kuin tavallisten vehnätuotteidenkaan.

Tuotteet, joihin on lisätty vitamiineja tai antioksidantteja

Vitamiinia, mineraaleja ja antioksidantteja on nykyisin lisätty lähes kaikkeen. Kun tuotteen kylkeen lisätään lause: ''sisältää D-vitamiinia'', luo se ihmisille heti mielikuvan siitä, että tuote lisää elinvoimaa ja edistää hyvinvointia. Jos sokeriseen jugurttiin lisätään maitohappobakteereita tai virvoitusjuomaan uutetaan hieman vitamiineja, ei se vielä tee tuotteesta terveyselintarviketta.

Rasvattomat salaatinkastikkeet

Rasvattomat salaatinkastikkeet sisältävät runsaasti suolaa ja sokeria, koska mitätön rasvapitoisuus saa kastikkeet maistumaan muuten varsin mitättömiltä. Rasvattomuus vaikuttaa paljon myös kastikkeiden rakenteeseen, säilyvyyteen ja ulkonäköön. Tämän vuoksi vähäkaloriset salaatinkastikkeet sisältävät paljon keinotekoisia lisäaineita. Lorauta salaattiisi mieluummin hieman oliiviöljyä ja viinietikkaa, kuin keinotekoisen makuista salaatinkostuketta.

Vähärasvainen jäätelö

Jäätelöt, joista on vähennetty rasvaa, ovat suurimmaksi osaksi valmistettu sokerista ja lisäaineista. Jos tahdot herkutella, nauti kohtuudella laadukasta, aitoa jäätelöä. Rasvattomat versiot ovat kaukana aidosta kermasta, sokerista ja kananmunista valmistetusta herkusta.

Lue myös: Juo kaakaota - se parantaa muistia!

Lähde: Men's Journal

Kilpailut

Uusimmat