Aamukahvi voi pilata yöunesi - 6 faktaa kofeiinista

24.07.2015 13:36 - Tiina Svensk

Kahvi kuuluu monilla aamuhetkiin ja työpäivän aikana saattaa mennä useampikin kuppi. Lue mitä kofeiini voi aiheuttaa kehollesi.

Kofeiini pelastaa varmasti monet aamut aikaisilta herätyksillä ja piristää kesken iltapäiväväsymyksen. Tiedätkö kuitenkaan, mitä suuret määrät kofeiinia tekevät kehollesi?

1. Aamukahvi voi pilata yöunesi

Kaikki tiedämme, että myöhään juotu kahvi voi vaikeuttaa nukahtamista iltaisin. Kofeiini on kuitenkin stimulantti, ja sen vaikutus voi kestää jopa 24 tuntia. Sen vuoksi jo aamulla nautittu kupillinen voi pilata yöunesi.

2. Kahvi ei ole hyväksi luille

Kahvi poistaa nesteitä kehosta, minkä vuoksi menetät kehostasi kalsiumia. Kalsium vahvistaa luita, ja sitä saa paljon esimerkiksi vihanneksista, pähkinöistä ja kalasta. Sen sijaan, että söisit enemmän kalsiumia sisältäviä ruokia, vähennä kahvinjuontiasi. Silloin tärkeät ravintoaineet ehtivät myös imeytyä kehoosi.

3. Kofeiini vaikuttaa mielenterveyteesi

Kofeiini nostaa sykettä ja saattaa aiheuttaa unettomuutta. Silloin ahdistuneisuuden ja stressin riski kasvaa huomattavasti. Myös muut juomat, joissa on paljon kofeiinia, aiheuttavat samoja oireita.

4. Kofeiinipitoisissa juomissa on myös muita stimulantteja

Energiajuomissa ja kahvissa on usein myös muita stimulantteja, kuten tauriinia. Lisäksi energiajuomissa on paljon sokeria, joka lisää kehosi tulehdustilaa herkästi.

5. Vältä kahvia heti ruuan jälkeen

Kofeiini estää ruuasta saatavan raudan imeytymistä kehoosi. Jos et saa tarpeeksi rautaa, olosi voi olla väsynyt ja hengästyt helposti. Runsaat kuukautiset lisäävät raudan tarvettasi, joten kokeile miltä tuntuu, jos jätät kahvin väliin illallisen jälkeen.

6. Toleranssi kasvaa ajan myötä

Aivan kuten alkoholin kanssa, myös kofeiinintarpeesi kasvaa ajan myötä. Etenkin, jos juot useita kupillisia päivässä, tarvitset pian enemmän kofeiinia kuin aiemmin saadaksesi samat vaikutukset kehoosi.

 

Lähde: Cosmopolitan

 

Kun kaipaat virkistystä, päiväunet voivat olla vaihtoehto kahville. Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat