Ahdistuuko koirasi jäädessään yksin kotiin? Keinot, jolla helpotat lemmikin oloa

16.11.2015 12:54 - Senja Rapila

Koira saattaa ahdistua kovasti joutuessaan eroamaan emännästään. Tämä asia kannattaa hoitaa heti sen ilmetessä.

Koirat ovat luonnostaan laumaeläimiä. Luonnossa koiraeläimet viettävät harvoin - ellei koskaan - aikaa yksin. Tämän takia koirat saattavatkin hermostua siitä, että heidät jätetään yksin kotiin. Koiran eroahdistus on yksi yleisimmistä käytöshäiriöistä, joita koirilla esiintyy. 

Kuinka eroahdistus ilmenee?

- Koira raapii ja kaivaa ovien ja ikkunoiden ympäristöä, eli yrittää paeta ja etsiä omistajaansa.

- Yleistä tuhoamista: listojen, kenkien, huonekalujen syömistä. Koira yrittää kanavoida ahdistuksensa pureskelemalla kaikkea mahdollista.

- Koira yrittää kutsua omistajaansa haukkumalla, vinkumalla ja ulvomalla.

- Koira erittää sylkeä paljon, tai nuolee itseään jatkuvasti.

- Joskus myös sisälle pissaaminen ja ulostaminen voi olla jatkuvan stressin aiheuttama fysiologinen reaktio.

Millaiset koirat ovat eniten taipuvaisia eroahdistukseen?

- Koirat, jotka eivät ole aiemmin viettäneet aikaa yksin.

- Koirat, jotka on hylätty/annettu toiseen kotiin niiden tärkeimmässä kehitysvaiheessa.

- Koirat, joita ei olla kotiutettu tarpeeksi hyvin. Koira ollaan sijoitettu välittömästi pieneen huoneeseen/häkkiin, jossa koira ei ole saanut tarpeeksi sosiaalisia kontakteja.

- Koirat, jotka ollaan erotettu emostaan ja sisaruksistaan liian aikaisin (vähimmäisikä luovutukselle yleisesti 8 viikkoa) tai liian myöhään (14 viikon jälkeen).

- Koirat, jotka ovat traumatisoituneet. He ovat kokeneet esimerkiksi pelottavan kokemuksen kennelissä, tai suuren muutoksen kotonaan (avioero, työaikojen radikaali muuttuminen).

- Jotkut koirat leimaantuvat uuteen omistajaansa todella nopeasti - ja vahvasti - ja tuntevat olonsa epävarmoiksi, kun omistaja lähtee pois paikalta. Tämä voi olla jäänteitä siitä, että koira on menettänyt aiemman kotinsa ja henkilön, johon hän on ollut aiemmin leimaantunut. 

Keinot, joilla voit helpottaa eroahdistusta

- Soita musiikkia koiralle. Valitse klassista, rauhallista ja helposti kuunneltavaa, sillä on tarkoitus saada koira rauhoittumaan. Radio voi joskus toimia, mutta ei silloin, jos sieltä tulee kovia, ääniä ja innostuneiden juontajien tai vieraiden kiljahduksia.

- Nauhoita normaaleja asumisen ääniä kodistanne, ja jätä nauhoite soimaan koirallesi kun se jää yksin. Laita päälle toisto, jotta nauhoite soi jatkuvasti. Nauhoita vaikka sitä, kun luet rauhallisella äänellä aamun lehteä. Voit soittaa nauhoitetta satunnaisesti myös silloin kun olet kotona, jotta koira ei yhdistä nauhaa negatiivisella tavalla sinun lähtemiseesi.

- Jätä käytetty vaate koirallesi sen omaan petiin, jotta tuoksusi voi rauhoittaa sitä.

- Kävele, leiki ja kuntoile koirasi kanssa ennen kuin jätät sen yksin.

- Ruoki koirasi kaksi kertaa päivässä, jotta voit välttää koiran matalasta verensokerista johtuvat mielialanvaihtelut. Kokeile antaa päivän suurin ateria ennen lähtöäsi, jotta koirasi tuntee olonsa täydeksi ja uneliaaksi täyttävän aterian ja aamulenkin jälkeen.

 

 

Lähde: Dogs Naturally Magazine, Eläinlääkäriin.fi, Homeopaatit.fi

Kilpailut

Uusimmat