Äidin terveys sanelee lapsen hyvinvoinnin - jo ennen hedelmöittymistä

14.06.2015 11:07 - Tiina Svensk

Ruokavaliosi ei pelkästään paranna omaa terveyttäsi - se vaikuttaa myös lapseesi.

Onko sinulla kotona jo omia pienokaisia vai suunnitteletko lapsen hankintaa? Silloin kannattaa kääntää katse omiin elämäntapoihin ja etenkin ruokavalioon. Äidin terveydentila vaikuttaa nimittäin myös vauvan hyvinvointiin - jos odottava äiti stressaa, on huolestunut tai syö huonosti, myös sikiö saa osan näistä huolista omakseen.

Daily Mail -sivusto uutisoi tutkimuksesta, jonka tuoreimmat tulokset antavat uutta tietoa äidin elämäntapojen ja lapsen terveyden välisestä yhteydestä: Etenkin viikot ennen hedelmöittymistä määrittävät paljon tulevan lapsen riskiä sairastua tulevaisuudessa pitkäaikaissairauksiin, kuten syöpään.

Tutkimus tarkasteli odottavien äitien ruokavaliota ja vastasyntyneiden lasten terveyteen vaikuttavien geenien aktivoitumista. Tulos osoitti, että äidin ruokavalio vaikutti jo ennen hedelmöittymistä näiden geenien aktivoitumiseen - geenit saattoivat yliaktivoitua, jäädä uinumaan tai käyttäytyä normaalisti riippuen siitä, mitä äiti söi. Omat elämäntavat kannattaa siis laittaa kuntoon jo ennen raskausaikaa.

 

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat