Aikuinen, älä anna lapsen määräillä! 6 kasvatusvinkkiä toimivat arjessa

21.11.2014 14:22 - Anna Hopi

Joskus lapset käyttäytyvät hankalasti, ja vanhemman auktoriteetti on kovilla. Hyvillä nikseillä saat pidettyä kasvattajana tilanteen hallussa.

Tavoita lapsen huomio

Kun tahdot puhua lapsen kanssa jostakin tai sinulla on hänelle pyyntö, varmista ennen itse asiaan menemistä, että hän todella kuuntelee sinua. Kodin toiselta puolelta tai oven takaa huutaminen eivät ole tehokkaita tapoja.

Jos lapsi on vielä pieni, saat hänet kuuntelemaan polvistumalla hänen eteensä ja ottamalla katsekontaktin. Myös positiivinen kosketus toimii useimmiten, joten kosketus hänen olkapäälleen voi olla hyvä idea. Kun esität pyyntösi näin, muksu todennäköisesti tapittaa sinua herkeämättä.

Onko välinpitämättämyys tahatonta vai tahallista?

Etenkin alle 14-vuotiaat lapset uppoutuvat usein niin intensiivisesti tekemiinsä asioihin, etteivät he välttämättä oikeasti tarkkaile ympäristöään. Tällöin myös oven suuhun saapunut vanhempi voi jäädä huomaamatta.

On kuitenkin normaalia, että lapset myös testaavat vanhempiaan. Muksut voivat esittää, etteivät kuule sinua.

Kun tunnistat, onko välinpitämättömyys tarkoituksellista vai tahallista, kannattaa se huomioida omassa käytöksessäsi. Muista, ettei lapsille saa vahingossakaan opettaa, että vanhempia saa kohdella välinpitämättömästi.

Kerro asiasi

Vasta kun tiedät lapsen kuuntelevan sinua, kannattaa esittää asiansa. Jos tenava ei lotkauta korvaansa esimerkiksi pyynnölle tulla ruokapöytään, kannattaa asia toistaa kerran uudestaan.

Perustele

Mikäli lapsi ei suostu puhumaan kanssasi tai kieltäytyy tekemästä pyytämääsi asiaa, kannattaa sinun perustella tilanne. Tällöin hänelle selviää, ettei kysymys ole sinun mielivaltaisuudestasi.

Monesti on tehokasta kertoa lapselle, millaisia seurauksia hänen käyttäytymisensä aiheuttaa muille ihmisille. Esimerkiksi: "Pistä kulta kenkäsi jalkaan. Meidän täytyy olla ulkona minuutissa tai ystäväsi joutuvat odottamaan kylmissään ulkona ja se ei olisi kivaa heille."

Lapselle ei koskaan kannata perustella pyytämäänsä asiaa täräyttämällä, että "koska minä sanon niin". Tällöin lapsi saattaa kokea valtasi ikävänä, eivätkä asiat lutviudu.

Anna lapsen kokea valintansa seuraukset

Kaikki ovat joskus oppineet kantapään kautta. Se onkin tehokas keino myös lasten kohdalla. Tällöin muksu kohtaa valintansa luonnolliset seuraukset. Jos hän ei suostu laittamaan kumisaappaita, saavat hänen varpaansa kastua kesäkengissä. Jos hän jättää kurahousut myttyyn lattialle, joutuu hän vetämään seuraavana aamuna likaiset pöksyt jalkaansa.

Voit antaa lapsen kokea valintansa ikävät seuraukset, kunhan ne eivät aiheuta turvallisuus- tai terveysriskejä. Ikäviin seurauksiin turvautuminen ei tietenkään sovi myöskään tilanteisiin, jotka vaativat välitöntä reagointia aikuiselta. Tällaisia ovat esimerkiksi kiusaaminen, epäkunnioittavasti toiselle puhuminen tai tuolin potkiminen ravintolassa.

Varoita seurauksista

Jos lapsi ei tottele sinua, on hyvä kertoa hänelle sen seuraukset muksun itsensä kannalta. Esimerkiksi: "Lähdemme pois puistosta viiden minuutin sisällä. Jos kieltäydyt tulemasta mukaani samalla tavalla kuin eilen, kun pyydän meitä lähtemään, emme voi tulla tänne takaisin huomenna koulun jälkeen, koska käytöksesi tekee ajoissa kotiin pääsemisestä liian vaikeaa."

Kun muksu tietää, millaisia vaikutuksia hänen vastauksellaan on, joutuu hän tekemään päätöksen. Hän joko tottelee sinua tai jättää tottelematta seurauksista huolimatta.

Lähde: Psychology Today

 

 

Lapset kasvavat jossain vaiheessa isoiksi. On asioita, joita äiti ja isä eivät jää pienokaisten lapsuusajasta kaipaamaan. Katso uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat