Aloitatko joogaharrastuksen? Sisäistä helpottavat ohjeet

26.09.2015 12:24 - Reetta Haverinen

Säännöllinen joogaaminen tekee keholle ja mielelle ihmeitä.

Niin kuin monien muidenkin urheilulajien kohdalla, myös jooga voi tuntua aluksi haastavalta, jopa inhottavalta. Joogatunnilla olisi tarkoitus rauhoittua, keskittyä hengitykseen ja liikkua soljuvasti asennosta toiseen, mutta varsinkin aloittelijat saavat jatkuvasti hakea tasapainoaan ja irvistellä vaikeilta tuntuvissa jooga-asanoissa.
Monet myös keskittyvät tunneilla tarkkailemaan ja vertailemaan omaa suoritustaan muihin, vaikka joogassa tärkeintä on nimenomaan keskittyä omaan tekemiseen ja kuunnella omaa kroppaa.

- Joogaharjoituksesta ei saa kaikkia hyötyjä irti, jos vertailee itseään muihin, kertoo newyorkilainen joogaohjaaja Tanya Boulton, joka on myös perustanut oman joogatuotteita myyvän yrityksen, joka kantaa nimeä Tanya-B.

Naisen mukaan ihmiset ovat nykyisin kilpailuhenkisiä ja siksi joogaaminen voikin tuntua niin haastavalta, koska siinä ei ole tarkoitus olla toista parempi. Tärkeintä on rauhoittua ja kuunnella omaa kehoa.

Boulton ja kaksi muuta jooga-asiantuntijaa, Jennilyn Carson ja Drew Overholser jakoivat vinkkejä Todaylle, kuinka ihmiset, jotka eivät ole vielä löytäneet joogaamisen ihanuutta, voivat päästä lähemmäs mielenrauhaa ja ihastua joogaharjoitteluun mielihyviksi:

1. Mene tunnille, joka vastaa tasoasi

Jos olet aloittelija, älä mene suoraan edistyneiden joogaajien tunnille. Kun aloitat kaltaistesi seurassa, et vertaile itseäsi vuosia jooganneisiin puoliammattilaisiin, jotka taipuvat vaivatta vaikeisiinkin asentoihin. Siten et tunne itseäsi huonommaksi tai joukosta poikkeavaksi.

Aloittelijoiden tunnilla liikkeet ovat helpompia ja ohjaajat ovat valmiita opastamaan liikkeiden harjoittelussa.

2. Ole valmis harjoittelemaan erilaisia liikkeitä

Joogaharjoitukset eivät ole aina samanlaisia. Hyväksy se, että tunnit eivät mene aina samalla kaavalla alusta loppuun.

3. Hyväksy se, että vartalosi ei taivu mihin tahansa asentoon

Jokainen ihmiskeho on rakenteeltaan erilainen ja jotkut tietyt jooga-asennot eivät vain kaikilta onnistu. Jos siis tunnet, että kroppasi ei yksinkertaisesti pysty taipumaan tiettyyn asanaan, älä väännä rankaasi väkisin rikki. Hyväksy se, että kehosi voi olla erilainen kuin naapurillasi. Kysy esimerkiksi joogaohjaajalta vaihtoehtoisia liikkeitä asennolle, joka tuntuu sinulle mahdottomalta.

4. Keskity vain omaan tekemiseesi

Älä vertaa itseäsi muihin. Joogassa tärkeintä on rauhoittua ja keskittyä omaan henkilökohtaiseen harjoitukseen. Älä siis yritä edetä liikkeissä naapurisi tahdissa tai taivuttaa kehoasi asentoihin, jotka tekevät kipeää. Et voi koskaan tietää muiden joogaajien taustoista - heillä saattaa olla takanaan satoja joogatunteja, joten on aivan turhaa vertailla itseään muihin. Joogamatolla jos missä on tilaisuus jättää kiirehtiminen ja kilpaileminen sikseen.

Ainut ihminen jota sinun tulisi joogatunnilla seurata on opettaja, ei viereisen maton joogaajaa. Muistuta itseäsi myös säännöllisesti, miksi joogaat. Vastauksen pitäisi olla, että oman itsesi ja hyvinvointisi takia. Et ole menossa notkeuskilpailuihin tai haastamaan taidoillasi joogagurua.

Älä edes katso itseäsi peilistä. Keskity ainoastaan tuntemuksiisi ja hengitykseesi - älä välitä siitä, miltä näytät. Vain sillä, mitä tunnet ja ajattelet on väliä joogamaton päällä.

Kilpailut

Uusimmat