Elämä pelissä -psykologi Tony Dunderfelt: "Seksuaalisuutta opeteltiin tekopimpeillä ja -peniksillä"

14.01.2016 09:27 - Anna Hopi

Suomalaisessa parisuhteessa puhutaan suoraan, muttei seksistä. Usein kumppanille ollaan ärsyttävistä asioista julmankin suoria.

Mitä Elämä pelissä -sarjan neljännen tuotantokauden kuvaukset opettivat mukana olleelle psykologi Tony Dunderfeltille, kun teemana oli suomalainen parisuhde ja rakkaus?

- Pariskunnat olivat todella rehellisiä. Opin sen, ettei pariskunnat turhaan hempeile. Sanotaan todella suoraan toiselle, mikä on tietysti hyvä. Mun tehtävä on viedä keskustelua askeleen eteenpäin, Dunderfelt.

- En usko, että hempeilyä saa aikaiseksi komentelemalla. Sanotaan suoraan ja ilkeästikin. Ehkä A ja O on se jälkihoito. Joskus sanotaan, että keskieurooppalaiset, esimerkiksi espanjalaiset sanovat todella röyhkeästi toisilleen, mutta tunnin päästä he ovat jo parhaita ystäviä. Suomessa tuppaa olemaan se, ettei tehdä jälkihoitoa, vaan murjotetaan päiväkaupalla.

Suhteessa on myös ovat kompastuskivensä. Mitä ne ovat Dunderfeltin näkökulmasta?

- Kiire on ensimmäinen, vanha kunnon juttu. Pariskuntien pitäisi parin ensimmäisen seurusteluvuoden jälkeen järjestää aikaa toisilleen. Se pitäisi olla laissa, että laittakaa ainakin kerran kuussa yhteistä aikaa almanakkaan, opastaa mies.

- Jatkuvat väärintulkinnat kuormittavat myös. Toinen ei välttämättä sano ilkeästi siksi, että hän tarkoittaisi, että olet tyhmä. Hän sanoi ehkä ilkeästi siksi, että hänellä on paha olla. Ylitulkitsemme toistemme sanoja ja ajatuksia negatiiviseksi. Teemme asioista pahempia kuin ne ovat.

"Treenausta tekopimppien ja -peniksien kanssa"

Elämä pelissä -sarjassa on mukana neljä julkkispariskuntaa, jotka ovat Lena Meriläinen ja Olli Tola, Toni Nieminen ja Heidi NIeminen, Ninja Sarasalo ja Yoshiki Tamura, sekä Wilma Schlizewski ja Olli Väätäinen.

- Elämä pelissä -idea on sellainen, ettei kaikkien tarvitse mennä psykologin puheille ja terapiaan, vaan ohjelmassa näytetään peruskeinoja ja harjoituksia. Vaikka se on viihdeohjelma, sillä on myös kansanterveydellinen merkitys.

- Tässä televisiosarjassa on todella tunteet pinnalla. Ihmiset pitivät todella suuria riitoja kameran edessä, mutta siinä näytetään myös isoja onnentunteita. Puhumme reilusti myös seksistä. Meillä on mukana Doris ja Jorma. He ovat tällaisia tekopimppeja ja -peniksiä. Niillä harjoitellaan, että pariskunta oppii toistensa seksuaalisuudesta.

Joillekin pariskunnille läheisyysharjoituksissa tuli paljon uutta asiaa seksuaalisuudesta.

- Parhaimmillaan parisuhteessa pitäisi olla rehellisyyttä. Se koskettaa myös pyhää seksin aluetta. Hirveän vähän parit tietävät toisen seksuaalisuudesta. Vaikka ollaan moderneja ja ihmiset ovat hirveän nykyaikaisia. Seksi on edelleen arka aihe, sanoo psykologi.

- Ohjelmassa nähdään pariskunta, joka sai kameroiden edessä oppia koskettamaan toista paikkoihin, jotka tuntuvat toisesta hyvältä. Vaikka he olivat olleet pitkään yhdessä, niin mies tunnusti, ettei hän tiedä mitkä kohdat naisesta ovat naista miellyttäviä. Kokeiltiin vaatteet päällä, mitkä kohdat kropassa on miellyttäviä ja mitkä tuntuvat epämiellyttäviltä. Se on hullunrohkeaa ja palkintona on se, että on nautinnollisempaa olla yhdessä.

 

Elämä pelissä -ohjelma jatkuu uusin jaksoin YLE 1 -kanavalla 31. tammikuuta.

Kilpailut

Uusimmat