Esi-isien uskomukset menkoista pistävät jauhot suuhun nykyihmiselle - lue täältä

05.06.2015 14:46 - Senni Loikala

Jos esi-isiä uskominen, runsaat kuukautiset ovat hyvästä. Heidän uskomuksensa mukaan hyvä nainen vuotaa kuin uhrieläin.

Kuukautiset aiheuttivat ihmisille muinoin päänvaivaa, kun niiden tarkoituksesta ei vielä oltu täysin tietoisia. Independent-lehti kokosi yhteen erikoisia, historiaan jääneitä luuloja menkoista.

Muodostaa vauvan

Ennen vanhaan tiedettiin, että kuukautiset olivat merkki sukukypsyydestä ja mahdollisuudesta saada jälkeläisiä. Tuolloin kuitenkin uskottiin, että myös kuukautisverellä olisi vaikutusta siihen, että lapsi saa alkunsa kohdussa.

Ravitsee sikiötä

Aikoinaan myös kuviteltiin, että kuukautisveri antaisi sikiölle ravintoa. Nykyään tiedetään, että sikiöllä on oma, itsenäinen verenkiertonsa, ja istukka kuljettaa pienokaiseen happea ja ravintoaineita.

Tuopillinen verta on tervettä

Nykypäivänä pidetään terveenä, jos nainen menettää kuukautisten aikaan enintään 80 millilitraa verta. Normaali vuotomäärä on kuitenkin 20-50 millilitraa yhden kuukautiskierron aikana. Taannoin normaalina pidetty määrä oli huomattavasti suurempi, jopa noin oluttuopillisen verran.

Mitä enemmän, sitä parempi

Muinaiset kreikkalaiset mainitsivat kirjoituksissaan, että oli hienoa jos naisen kuukautiset olivat yhtä runsaat kuin "uhrattavalla eläimellä". Nykyään ajatus kuulostaa karulta, mutta muinoin runsaat kuukautiset ovat voineet olla jopa toivottuja. Eläinten uhraamiseen kun uskottiin liittyvän myös jumalalliset voimat.

Kertyy joka puolelta kehoa

Aikoinaan ajateltiin, että kuukautisveri olisi kertynyt joka puolelta kehoa sen sijaan, että se olisi peräisin vain kohdun limakalvosta. Tuolloin kuviteltiin, että veren pitäisi poistua kuukausittain, jotta se ei kasaantuisi ja aiheuttaisi siten sairauksia. 

Lähde: Independent



Lue täältä, mitä nainen ajattelee oikeasti kuukautisten aikana.

Kilpailut

Uusimmat