Haluatko 20 vuotta lisää elinaikaa? Helpoilla askelilla onnistut

01.03.2015 16:00 - Eeva Rajala

Harva ihminen tulee ajatelleeksi, miten pienillä asioilla voit tehdä elämästäsi laadukasta. Sekin tuo kolme elinvuotta lisää, että menet nukkumaan joka ilta vartin aikaisemmin.

Moni arvioi omaa elinaikaansa ja terveyttä vertailemalla sitä omien vanhempien tai isovanhempien elämiin. Vaikka geenit toki määrittävät osan hyvinvoinnistamme, ihmisellä on isompi valta omasta terveydestään kuin usein kuvitellaankaan.

Hyvinvoinnin asiantuntija Michel Roizen kehitti testin, jolla pystytään selvittämään, miten monta elinvuotta voidaan erinäisillä pienillä toiminnan muutoksilla lisätä ihmisen elämään. Good Housekeeping -lehti listasi asioista tärkeimmät.

Kävele 30 minuuttia päivässä

Lisää elinvuosia: 2,2

Askelmittarin käyttö on suositeltavaa, sillä se saa kävelijän kävelemään usein pidempäänkin kuin puoli tuntia. Mittarin avulla ihminen pysyy myös rehellisenä itsellensä.

Mene nukkumaan 15 minuuttia aikaisemmin

Lisää elinvuosia: 3

Kuukauden aikana saat 7,5 tuntia lisäaikaa nukkumiseen. Liian vähän nukkuminen rasittaa kehon toimintoja.

Lihastreeni

Lisää elinvuosia 1,8

Lihastreeni vauhdittaa aineenvaihduntaa pitkällä aikavälillä. Se suojaa diabetesta ja sydäntauteja vastaan, ja lisäksi se vahvistaa luita, mikä alentaa osteoporoosiriskiä.

Hammaslangan käyttö päivittäin

Lisää elinvuosia: 3 - 5

Hyvä hammasterveys on yhdistetty monissa tutkimuksissa hyvään sydänterveyteen. Hammaslankaa pitäisi ideaalitilanteessa käyttää aamuin ja illoin, mutta jo kerran päivässä voi parantaa terveyttä.

Syö terveellisesti

Lisää elinvuosia: 14

Ruoalla on suuri merkitys niille geeneillemme, jotka kiihdyttävät tai hidastavat vanhenemisprosessia. Terveellisesti syöminen tarkoittaa muun muassa hyvien rasvojen valitsemista, hedelmien ja vihannesten runsasta syömistä sekä täysjyväviljatuotteiden suosimista.

Harrasta lisää seksiä

Lisää elinvuosia: 8

Tyydyttävässä suhteessa eläminen on hyväksi sydämelle ja sielulle. Parisuhteessa elävien naisten terveys on tutkimusten mukaan merkittävästi parempi kuin niiden naisten, jotka ovat onnettomimpia tai seksuaalisesti passiivisia.

Älä tekstaa ajaessasi

Lisää elinvuosia: 2

Tutkimusten mukaan tekstiviestin lähettely autolla ajamisen aikana lisää riskiä joutua vakavaan onnettomuuteen peräti kuusinkertaiseksi.

Hallitse omaa stressiäsi

Lisää elinvuosia: 4

Aina ei pysty kontrolloimaan sitä, miten työ- tai perhe-elämä kuormittaa, mutta stressin käsittelemisen keinot merkitsevätkin enemmän. Esimerkiksi hyvin stressaantuneen 50-vuotiaan terveydellä mitattu ikä voi olla yli 80 vuotta. Stressiin auttaa muun muassa liikkuminen, vain 15 minuuttia päivässä.

Lopeta tupakointi

Lisää elinvuosia: 6 - 12

Tupakointi on yksi haitallisimmista tavoista terveydelle. Terveys kohoaa kuitenkin lähes heti lopettamisen jälkeen. Vain 20 minuutin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta syke ja verenpaine laskevat. Muutaman kuukauden jälkeen verenkierto ja keuhkojen toiminta paranevat. Kahden vuoden kuluttua sydänsairaus- ja keuhkosyöpäriskit ovat puolittuneet. 15 vuoden kuluttua sydäntautiriski on yhtä alhainen kuin tupakoimattomalla. Tarvitseeko ihminen enää lisää motivaation kohottajia?

Lähde: Good Housekeeping



Jos tunnet olosi vetämättömäksi, elämässäsi voi olal energiasyöppö. Katso täältä tuntomerkit.

Kilpailut

Uusimmat