Haluatko olla hyvä kuuntelija? 7 ohjeella olet enemmän läsnä

08.12.2014 15:23 - Elina Jokela

Mieti hetken lämmöllä sitä ihmistä, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi vaikka elämäsi olisikin ajoittain kaoottista. Tämä ihminen on varmasti hyvä kuuntelija. Haluaisitko sinä olla toiselle luotettava kuunteleva korva?

Moni meistä ei osaa pysähtyä toisen ihmisen äärelle kuuntelemaan todella hänen asioitaan. Voit oppia hyväksi kuuntelijaksi. Lue alta muutama vinkki, miten parannat helposti kuuntelijan taitojasi:

Katsekontakti.

Katsomalla toista silmiin kerrot hänelle, että kiinnität huomiota ja välität kuulemastasi. Mikäli pelkäät vahtaavasi liikaa, katso aina vuorotellen intensiivisesti vasempaan ja oikeaan silmään.

Kysy avoimia kysymyksiä.

Tämä osoittaa kiinnostuksen henkilön asiaan ja auttaa puhujaa kertomaan siitä enemmän. Kysymys, johon voi vasta "kyllä" tai "ei", ei yleensä osoita suurta kiinnostusta henkilöä kohtaan. Hänen voi olla myös vaikea kertoa asiasta lisää.

Ole empaattinen.

Empaattisuuttasi voit tuoda esiin sanallisesti tai sanattomasti. Tunnista henkilön tunteet ja eläydy niihin. Voit vastata sanallisesti ja kertoa välittäväsi, kun toinen purkaa mieltään.

Älä hyppää liian nopeasti ratkaisuun.

On tuttu tilanne, että ystävä avautuu jostain ongelmastaan ja sinä haluat auttaa. Et täysin kuuntele toista, jos hyppäät heti ratkaisuun. Joskus ihmiset haluavat vain, että heitä kuunnellaan, eivätkä ole välttämättä kiinnostuneita sinun mielipiteestäsi asiaan liittyen.

Vältä tuomasta itseäsi keskusteluun.

Vältä sanomasta "Kävin tuon saman läpi", sillä jokainen kokemus on yksilöllinen. Et voi tietää täysin, miltä toisesta ihmisestä tuntuu. Emotionaalisella tasolla kellään ei ole täysin samoja kokemuksia.

Keskity vain kuunneltavaan henkilöön ja astu hänen saappaisiinsa.

Yritä ymmärtää toisen emotionaalinen tunnetila, vaikka et täysin pystyisikään samaistumaan tilanteeseen. Älä keskity vain vastauksen miettimiseen, sillä se vie sinut pois hetkestä.

Älä kuulustele tai keskeytä.

Keskity henkilöön, anna hänen puhua. Osaat kyllä tunnistaa sopivat hengähdysvälit, joihin voit heittää oman kysymyksesi. Aina ei välttämättä edes tarvitse sanoa mitään, voit vaikka koskettaa toista toverillisesti olkapäälle, jos hän kertoo vaivastaan.

Lähde: Huffington Post



On olemassa 6 asiaa, joiden tekemistä et tule katumaan. Lue juttu täältä.

Kilpailut

Uusimmat