Haluatko päästä tavoitepainoosi? 11 tapaa, jolla saat unelmiesi kropan

16.04.2015 18:21 - Eeva Rajala

Moni haluaa päästä kesäkuntoon, ja se onnistuu hyvillä ja käytännönläheisillä ohjeilla.

Mikä vuodenaika tahansa on kyseessä, on ihanaa tuntea itsensä kauniiksi ja terveeksi. Kun ihminen tavoittelee omaa ihannepainoaan, kannattaa muistaa muutama asia, jotka vaikuttavat oleellisesti onnistumiseen. Popsugar-sivusto listasi 11 keinoa, joilla on helpompi päästä tavoitepainoon.

Pidä huolta kaloreista

Painonpudotus tapahtuu niin, että kuluttaa enemmän kaloreita kuin saa niitä. On hyvä kuitenkin varmistaa, että syöt ainakin 1 200 kaloria päivässä. Esimerkiksi ravintovalmentaja tai lääkäri voivat auttaa, jotta saat laadittua tarkemman päivittäisen kaloritaulukon.

Pidä kirjaa

Tarkkaile kalorimääriä niin hyvin kuin voit. Kirjaa kaikki ylös. Kun laitat suustasi jotain alas, kirjaa se ylös. Käy puntarilla kerran tai kaksi viikossa, niin näet myös, miten painosi kehittyy.

Mittaa ja toista

Vaikka asia kuulostaa hifistelyltä, ruoka-aineet kannattaa mitata tarkasti ainakin ensimmäisten kuukausien aikana, jotta tavoitepainoon pääsee. Silmämääräisesti mittaamalla ihminen annostelee yllättävän helposti liikaa ruokaa itsellensä.

Syö viidesti päivässä

Näin ehkäistään napostelua tai ylisyönnin mahdollisuutta. Kannattaa myös suunnitella ateriat etukäteen. Syö kahden tai kolmen tunnin välein esimerkiksi näin:
7.00 aamupala
9.30 välipala
12.30 lounas
15.30 välipala
18.30 päivällinen

Älä jätä aterioita tai välipaloja välistä vain, että saisit vähemmän kaloreita. Se vain hidastaa aineenvaihduntaa ja voi aiheuttaa painonnousua. Jos olet myöhäinen kukkuja, nauti välipala iltapalana päivällisen jälkeen. Lopeta kuitenkin syöminen ainakin tuntia tai kahta ennen nukkumaanmenoa, etteivät ruoansulatusasiat pidä sinua hereillä yöllä. Muista myös, että riittävä uni vaikuttaa painonhallintaan.

Mitä syöt?

Pidä huolta siitä, että saat proteiinia, joka pitää näläntunteen kurissa, kuitua, joka täyttää, sekä terveellisiä hiilihydraatteja, jotta saat energiaa. Voit mitata, että aamupalasta, lounaasta ja päivällisestä saisi noin 300 - 500 kaloria kummastakin, ja välipaloista kummastakin 150 kaloria.

Säädä kalorinsaantia

Kalorien saantia voi vähentää pienillä säädöillä. Voit esimeriksi vaihtaa päivittäin limsapullon vesipulloon ja laittaa leivälle kahden juustosiivun sijasta yhden.

Suunnittele etukäteen

Näläntunne on kenties pahin asia, kun painoa yrittää pudottaa. Jotta et lähde ostamaan suklaapatukkaa tai karkkipussia, suunnittele ateriat hyvin etukäteen. Kirjoita ylös vaikka koko viikon ateriat kerralla ja valmista ruokaa varastoon. Näin sinulla on aina ruoka valmiina, ja muista syödä säännöllisin väliajoin.

Ylös sohvalta ja liikkumaan

Ruoka ja liikunta ovat tärkeässä osassa painonpudotuksessa. Jotta saat poltettua kaloreita ja kehon rasvaa, kannattaa liikkua tunnin verran viidesti viikossa: Juoksen, pyöräile, ui, tee syketreeniä salilla, hoida lihaskuntoa ja niin edelleen. Ei riitä, että kävelet korttelin ympäri hengästymättä. Muista venytellä treenien jälkeen.

Aseta tavoitteita ja juhli niitä

Pysyvä painonpudotus on asia, jota on syytä juhlia. Tavoitteeseen pääseminen saattaa kuitenkin kestää, ja ennen kuin suuri tavoite on saavutettu, kannattaa asettaa itsellensä pienempiä välitavoitteita, ja juhlia myös niitä terveellisesti. Palkitse itsesi vaikka jalkahoidolla ensimmäistä kymmenen treenin jälkeen tai kun olet laihtunut ensimmäiset kilot.

Ymmärrä realiteetit

Saa mielesi siihen tilaan, ettet haikaile nopeiden tulosten saamisten perään. Niin sanotut pikadieetit kannattaa jättää rauhaan. Ei hätää, jos sorrut jossain vaiheessa herkutteluun. Sen jälkeen otat vain itseäsi niskasta kiinni ja jatkat. Jutta Gustafsberg kertoi äskettäin, mitä tekosyitä ihmiset kertovat itselleen, kun eivät liiku.

Ole kärsivällinen

Muista koko ajan, minkä takia olet tekemässä tätä: Sinun itsesi takia. Pysyvä painonpudotus tarvitsee aikaa ja oikeita keinoja. Jos et ole maailman kärsivällisin henkilö, nyt on hyvä aika opetella kärsivällisyyttä. Muista myös, että alun nopean painonpudotuksen jälkeen painonpudotus hidastuu, ja se on täysin normaalia. Älä luovuta.

 

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat