Haluatko treenata aamuisin? Näin teet siitä hyvän tavan

14.05.2015 13:47 - Tiina Svensk

Moni haluaa treenata aamuisin, mutta hyvä idea ei houkuttele aamuisin, kun olo on väsynyt. Muutamilla ohjeilla onnistut.

Haaveiletko aloittavasti päiväsi salitreenillä tai juoksulenkillä? Kariutuvatko suunnitelmasi aina ensimmäisenä päivänä, kun pururataa houkuttelevampi vaihtoehto on jäädä nukkumaan peiton alle vielä tunnin ajaksi? Onneksi aamutreenaajaksi voi myös opetella:

Aseta monta herätystä

Aseta useampi herätys aamulle - ja aloita puoli tuntia ennen kuin sinun todella pitää nousta ylös. Jos tapoihisi ei kuulu herätä aikaisin aamulla, herättele itsesi useampaan otteeseen. Lopulta nouset viimeisen torkun jälkeen salille. Kun totut hiljalleen aamulla treenaamiseen, voit vähentää myös torkuttamista. Lopulta opit heräämään vain yhteen hälytykseen.

Pakkaa treenikassi edellisenä iltana

Vesipullo, urheilurintaliivit, kengät? Onhan kaikki pakattuna? Aamu-unisena ei kannata tuhlata aikaa tavaroiden pakkaamiseen. Kun valmistaudut huolella edellisenä iltana, pääset varmemmin ajoissa liikenteeseen ehtiäksesi aamutunnille.

Sovi treffit treenikaverin kanssa

Aamulla voi olla vaikeaa päästä ylös lämpimän peiton alta, ja itselleen on helppo suoda poikkeus treenisuunitelmiin. Jos olet kuitenkin sopinut aamiaistreffit ja yhteisen treenin ystäväsi kanssa, nouset varmemmin ylös. Samalla saat vertaistukea kaverista, joka myöskin herää aikaisin kuntoillakseen kanssasi.

Ilmoittaudu tunnille

Jos salillasi on mahdollisuus varata tunti etukäteen, tee se. Varaa itsellesi ryhmäliikuntatunti aamusta. Varaus lisää velvollisuuden tunnetta osallistua - ja kiität itseäsi treenin jälkeen.

Ole armollinen

Joskus hälytys ei herätä ajoissa tai edellinen ilta on venynyt liian pitkäksi. Muista, ettei yhden treenin ohittaminen vaikuta vielä kokonaisuuteen. Älä siis soimaa itseäsi liikaa, vaan keskity sen sijaan siihen, mikä sai sinut jättämään treenisi väliin? Kuuntele kehoasi ja opi siltä.

Palkitse itsesi

Aseta itsellesi tavoite - vaikka kolme aamutreeniä viikon ajalle - ja mieti, kuinka palkitset itsesi tavoitteen saavutettuasi? Salli itsellesi esimerkiksi herkullinen jälkiruoka viimeisen treenipäivän jälkeen tai uudet juoksutrikoot onnistuneen kuukauden jälkeen.

Mene ajoissa nukkumaan

Kun totuttelet treenaamaan aamuisin ja heräämään aikaisemmin, myös kehosi tottuu uuteen rytmiin. Hiljalleen ajoissa nukkumaan menokin helpottuu, vaikka olisit tottunut valvomaan myöhään. Sulje TV ja tietokoneesi tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja keskity rauhoittamaan keho ja mieli.

Muista hyödyt

Aamulla treenaaminen vaikuttaa koko päivääsi: Olet aktiivisempi, energisempi ja mielesi pysyy virkeämpänä. Aamuharjoitukset saavat endorfiinit liikkeelle, ja lisäksi tiedät, että sinulla on koko päivä aikaa kaikelle muulle.

 

Lähde: Popsugar

 

Kilpailut

Uusimmat