Heräätkö keskellä yötä? Asiaan löytyy luonnollinen selitys

09.01.2016 16:00 - Emma Ylistalo

Stressi yöllisistä heräämisistä helpottaa kun tiedät, että sille löytyy luonnollinen selitys.

Monet luultavasti tietää inhottavan tilanteen, kun olemme valvoneet hieman liian pitkään ja meidän täytyy herätä aikaisin töihin. Tämän lisäksi heräät yöllä kahden aikaan, etkä saa unta seuraavaan tuntiin. Tämä tekee seuraavasta päivästä erityisen vaikean väsymyksen takia. Yöllä heräämiselle on aivan luonnollinen selitys. Se on nimittäin vanha evolutiivinen piirre.

Jos heräät usein keskellä yötä, se tapahtuu siksi, että sinun kuuluu herätä. Ihmisillä on ollut aikaisemmin "jaokkeista unta". Nukuimme ensin neljä tuntia, jonka jälkeen olimme hereillä yhden tai kaksi tuntia ja tämän jälkeen nukuimme taas neljä tuntia. Se on ollut luonnollinen biologinen kello, josta olemme oppineet olemaan välittämättä.

Aikanaan ihmiset käyttivät tätä tunnin hereilläoloa kirjoittamiseen, rukoilemiseen, teen juomiseen tai vaan rentoutumiseen. Tänä aikana aivot erittivät hormonia, joka edisti rentoutumista.

Älä ahdistu yöllisestä heräämisestä

Psykologi Greg Jacobsin mukaan yöllä herääminen on siis vain osa normaalia ihmisen fysiologiaa. Hänen mukaansa ajatus siitä, että kaikkien tulisi nukkua yönsä yhtäjaksoisesti voi olla vahingoittavaa, sillä se saattaa tehdä yöllä heräävät ihmiset ahdistuneiksi. Tämä ahdistus taas voi itsessään estää unensaantia ja vaikuttaa myös hereillä ollessa. Neurotieteen professori Russel Foster komppaa Jacobsia tässä asiassa ja sanoo, että monet ihmiset heräävät keskellä yötä ja panikoivat.

Tämän takia onkin hyvä tiedostaa, että heräämisemme johtuu aikaisemmista nukkumistavoistamme. Fosterin mukaan useat lääkärit kuitenkin unohtavat sen, että kahdeksan tunnin mittaiset yöunet eivät ole luonnollisia kaikille. Joten ennen kuin mietit yöllisille heräämisillesi mitään kummempaa syytä, ajattele että se on vain kehosi normaali tapa.


Lue myös: Pyörivätkö ajatukset päässä, etkä saa unta? Helpot keinot auttavat rauhoittumaan

Lähde: Higher Perspectives

Kilpailut

Uusimmat