Himoitsetko suklaata? Mieliteko voi kieliä elimistön puutostilasta

02.02.2015 18:39 - Noora Suomalainen

Kun tulee olo, että on saatava äkkiä jotain makeaa tai suolaista kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Kehosi voi yrittää viestiä mineraalien tai vitamiinien puutteesta.

Monilla meistä tulee vastaan erilaisia mielihaluja, niin suolaiseen kuin makeaankin syötävään. Välillä tuntuu siltä, että on pakko saada suklaata tai vaikkapa pastaa. Mielihalut ovat vartalon tapa kertoa, että kehosta puuttuu jotain tärkeää.

Kyse voi olla mineraalien tai vitamiinien puutoksesta. Lähettämällä aivoille viestejä, kehomme pystyy pitämään huolta mineraalitasapainosta, vitamiineista ja tarvittavasta energiasta. Puutokset tulevat esiin mielitekoina.

Herkkujen ja kaloripommien sijaan kannattaa miettiä mitä kroppa oikeasti tarvitsee. Esimerkiksi jos tekee mieli suklaata, se voikin olla magesiumin puutetta.

Mieliteko: Jotain makeaa

Tarve: Kromi

Kromia saa esimerkiksi munankeltuaisesta, kanasta, omenasta ja perunasta.

Mieliteko: Suklaa

Tarve: Magnesium

Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, kasviksista, kalasta ja lihasta.

Mieliteko: Hiilihydraatit

Tarve: Tryptofaani

Tryptofaania saa esimerkiksi kalkkunasta, kananmunasta, banaanista ja saksanpähkinästä.

Mieliteko: Liha

Tarve: Rauta, sinkki

Rautaa saa esimerkiksi viljatuotteista, liharuoista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista ja sinkkiä taas esimerkiksi lihasta, maksasta, juustosta ja erilaisista pähkinöistä.

Mieliteko: Suola

Tarve: Natrium

Länsimaisessa ruokavaliossa natriumia on tarpeeksi, eikä sitä tarvitse erikseen lisätä ruokavalioon. Eniten natriumia saadaan leivästä, liha- ja kalaruoista, lihavalmisteista ja juustosta.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat