HS: Joulu rankinta aikaa eronneelle?

21.12.2014 14:51 - Anna Hopi

Helsingin Sanomien kolumnissaan yh-äiti Mervi Lamminen haastaa ajatukseen lämpimästä joulusta.

Onko huonompaa tapaa aloittaa joulu kuin eroamalla? Helsingin Sanomien kirjoituksessaan yksinhuoltaja Mervi Lamminen antaa toisen näkökulman pehmoiseen, piparintuoksuiseen jouluun. Hän sai ystävältään soiton kolme päivää eronsa jälkeen.

"Oletko tullut miettineeksi, että jatkossa voit joutua viettämään jouluja ilman lapsia?"

Tuo ajatus ei ollut tullut Lammisen mieleen, koska kaikki hetkessä oleva energia meni selviämiseen. Joulua ei tullut mietittyä kovin paljon. Kun hän pääsi ajatukseen kiinni, se tuntui musertavalta. Ei enää yhteisiä mummolajouluja, ruokapöydässä tunnelmointia ja hassuttelua.

"Itse olen tältä osin ollut onnekas, ja joulut mummolassa ovat saaneet jatkua. Kaikilla ei ole käynyt yhtä hyvin. Riidellään, kumpi saa lapset aattoiltana luokseen. Ja jos lapset ovat aaton isällä, onko äidillä oikeus joulupäivään, vai pitäisikö lasten saada viettää joulupäivä pyjamissa? Erityisesti jos äidin ja isän joulunviettopaikat ovat kovin kaukana toisistaan.

Kummassa paikassa lahjat ovat, vai onko niitä molemmissa? Mielipahan aiheita ovat niin puuttuvat lahjat kuin toisen vanhemman kovin kalliit lahjat. Yritetäänkö tässä nyt ostaa lasten rakkautta?" Kirjoittaa perheenäiti.

Hänen mukaansa katkeruutta ei välttämättä pidä sydämessään ex-puoliso vaan entinen anoppi tai appi. Uudet seurustelukumppanit muuttavat kuviota jälleen. Uusioperheen jäsenet käyvät useissa paikoissa joulunvietossa - pahimmillaan jopa neljässä eri taloudessa. Kuten Lamminen kirjoittaa - kylmä sota tuntuu lasten leikiltä tähän verrattuna.

"Onneksi tilanne ei aina ole niin paha, ja elämässä asioilla on tapana jossain kohdin järjestyä. Joulujärjestelyt usein vakiintuvat uusiin uomiinsa. Muutaman harjoittelujoulun jälkeen osaa jo arvostaa uusia asioita elämässä, oli sitten kyse uusista jouluperinteistä tai uusista ihmisistä, joita on elämäänsä muutosten ansiosta saanut. Sillä joulutkin muuttuvat, vaikka perinteistä pitäisikin kiinni."

Lue koko kolumni täältä.

Kilpailut

Uusimmat