HS: Miksi muiden erikoisruokavaliot ovat ärsyttäviä?

04.02.2015 09:22 - Anna Hopi

Monelle tavallista ruokaa nauttivalle erikoisruokavalioiden maailma voi näyttää turhalta hössötykseltä.

Helsingin Sanomien kolumnissa Emmi-Liia Sjöholm kirjoittaa erilaisten dieettien maailmasta. Vaikka henkilö ei yrittäisikään laihduttaa, voi erikoisruokavalioon olla syynä allergia tai yliherkkyys tietylle ruoka-aineelle. Joskus kyse voi kuitenkin olla tietystä terveysruokabuumista.

"Entisessä työpaikassani hurahdettiin milloin mihinkin ruokavalioon. Yhtenä kesänä välttelimme kaikki kuukauden ajan maitotuotteita. Naapuritoimitus pyöritteli silmiään, kun kieltäydyimme kesähelteillä kermajäätelöstä, vaikkei kyse ollut allergiasta.

Olihan se kieltämättä vähän hullua, mutta ei sen pitäisi harmittaa ketään muuta, kuin mahdollisesti lakkoilijaa itseään. Yksi kaveri ihmetteli, miksi minun piti taas kokeilla uutta ruokavillitystä. Kysymys tuntui minusta oudolta, koska hän on itse kasvissyöjä. Oma valinta sekin." Kirjoittaa Sjöholm kolumnissaan.

Jokaisen lähipiiristä löytyy joku, jolla on ongelmia gluteenin tai laktoosin kanssa. Muitakin ruoka-allergioita ilmenee nykyään enenevässä määrin. Jotkut ryhtyvät alkoholittomalle linjalle parantaakseen elämänsä laatua. Usein ongelma on enemmän kanssaihmisten kuin itse dieettiä pitävän silmissä. Mistä se johtuu? Kirjoittajalla on siihen yksinkertainen ratkaisu.

"... (M)uistin ystäväni, joka urheilee päivittäin. Hän on valmis heräämään vaikka viideltä, jotta ehtii varmasti hikoilla päiväannoksensa. Voi että, miten ärsyttävää. Sillä välin, kun minä vielä nukun, hän on jo huhkinut mielihyvähormonit esiin.

Olen aina kadehtinut himoliikkujien motivaatiota. Minä kampean itseni salille yleensä järkisyistä ja silloinkin liian harvoin. Miten ihmeessä hän nauttii juoksulenkistä räntäsateessa, kun minä en meinaa kyetä samaan edes auringonpaisteessa.

Ehkä eniten ottaakin päähän se, mikä on itselle haastavinta. Oli se sitten juoksulenkki, karkkilakko tai punaisen lihan vähentäminen."

Lähde: HS.

 

Söitkö jotain epäsopivaa ja turvottaa? Siihen on yllätysratkaisu - voit syödä lisää! Lue täältä juttu.

Kilpailut

Uusimmat