HS: Nykyajan ilmiö pitkässä liitossa - kumppani ei enää kiihota

28.08.2014 17:50 - Anna Hopi

Joskus pitkässä liitossa käy niin, että puoliso muuttuu joko luonteensa tai ulkonäkönsä puolesta, mikä herättää itsessä tunteita. Entä jos aviopuoliso ei enää sytytä seksuaalisessa mielessä?

Stereotyyppisessä tilanteessa nainen on ollut miehensä kanssa yhdessä yli kymmenen vuotta. Suhteen aikana mies on lihonut parisenkymmentä kiloa. Mies on edelleen herttainen ja hellä, mutta lihominen häiritsee vaimoa. He harrastavat seksiä neljä kertaa vuodessa. Mies ei tee kovin usein aloitteita.

Miten tällaiseen tilanteeseen voi vaikuttaa ja tuoda lisäpotkua? Erikoislääkäri Juhana Pihan mukaan vastaanotolle tulee nykyään usein ihmisiä, joilla on vaikeuksia ylläpitää intohimoa liitossaan. Usein halujen hiipumisen syynä on puolison olemuksen muuttuminen. Parisuhteissa ei useinkaan ole muuta ongelmaa, eikä ristiriitoja paikata uskottomuudella.

Piha on määrännyt osalle miehistä erektiolääkkeitä, mutta se ei ole pidemmän päälle ratkaisu ongelmaan. Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntijan Maaret Kallion mukaan ihmisillä on kuitenkin myös toiveita siitä, että laihduttava puoliso ottaisi rennommin ja olisi keholtaan pehmeämpi. Asiantuntijat muistuttavat, että suhteen kuherrusvaiheen jälkeen seksin harrastamisen tiheys saattaa muuttua luonnostaan.

- Vaikka ulkonäköasiat ovat kiusallinen aihe, ulkoisen olemuksen muutokset vaikuttavat siihen, kuinka haluttavaksi kumppani koetaan. Parisuhteen kiihkeä vaihe kestää vuodesta kahteen. Sen jälkeen tapahtuu väistämättä muutoksia halukkuudessa ja ihmisissä, tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoi Helsingin Sanomille.

Sairastuminen on Katja Hautamäki-Lammisen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttanut siihen, miten puolisot ovat halunneet toisiaan. Sukupuolten välillä on havaittu ero - miehet useimmiten kokevat suhteen säilyneen samanlaisena, kun taas naiset tuntevat suhteen väljähtyneen. Jos parit erosivat sairauden jälkeen, naiset pitivät syynä sairastumista ja kehon muutoksia.

Seksologi Leena Rosenberg-Ryhäsen mukaan puolisoiden pitäisi puhua, vaikka keho olisi muuttunut mistä tahansa syystä. Vaikka olisi kyse siitä, että toisen keho häiritsee toista, siitäkin pitää voida keskustella. Puolisoon tutustumisen voi aloittaa uudestaan. Mikäli koskettelu ja keskustelu tuntuu vaikealta, pari voi yrittää hakeutua pariterapiaan.

Lähde: Helsingin Sanomat.

Kilpailut

Uusimmat