HS: Oletko niistänyt koko ikäsi väärin? Opettele oikea tapa

24.09.2015 11:14 - Anna Hopi

Flunssa-aika on taas ovella. Suurin osa hengitystieinfektioista podetaan syksyllä ja talvella, kertoo Helsingin Sanomien artikkeli.

Tiesitkö, että suomalaiset sairastavat vuosittain noin 10-20 miljoonaa hengitystieinfektiota? Usein syy on tavallisissa nuhakuumeviruksissa, joiden vuoksi limakalvot tulehtuvat ja yskä ja nuha alkaa vaivata.

Lima suojelee ja puhdistaa flunssaisen ihmisen tulehtuneita limakalvoja. Turun yliopiston bakteeriopin professorin Pentti Huovisen mukaan räkä on hyvä asia sairastuneen kannalta, koska se hidastaa taudin etenemistä elimistössä.

Räkä on merkki siitä, että elimistö taistelee tervehtymisen eteen. Räkä koostuu suurimmaksi osaksi kuolleista soluista. Tehokkaimmin flunssa tarttuu käsien tai ovenkahvojen välityksellä nenästä nenään. Käsienpesu kymmenen kertaa päivässä pienentää flunssariskiä puolella.

Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota oikeanlaiseen niistämistekniikkaan. Niistäessä kannattaa välttää liian kovaa töräyttämistä, koska se raastaa rikki limakalvoja ja työntää räkää vääriin paikkoihin. Tämä voi altistaa uusille infektioille.

Ulospäin niistäminen aiheuttaa tutkimuksien mukaan nenäonteloon hetkellisesti kymmeniä kertoja suuremman paineen kuin yskiminen tai aivastaminen. Tällöin räkä pumppautuu helpommin poskionteloon ja voi tulehduttaa sen. Lääkärit suosittelevatkin, että ihminen niistäisi nenänsä puhtaaksi sierain kerrallaan.

Jos lima ei tahdo liikkua, voi kokeilla apukeinoksi höyryhengitystä, kuumaa suihkua tai saunomista. Löylyyn ei kuitenkaan kannata mennä, jos kärsit kuumeesta tai lihassärystä.

Lähde: Helsingin Sanomat.


Kilpailut

Uusimmat