Hyödyllisin taito elämässä - sen voi oppia jokainen

27.11.2015 10:22 - Pauliina Jokinen

Kuunteleminen on silkkaa kultaa, kun osaat todella antaa toiselle huomiosi.

Mikään ei ole parempaa, kuin hyvä keskustelu. Se vaatii sekä hyvää keskustelu- että kuuntelutaitoa. Molempia ominaisuuksia voi onneksi harjoitella. Alla olevat ohjeet auttavat paremmaksi kuuntelijaksi tai viot ainakin kiinnittää huomiota kohtiin, jotka koet vaikeiksi.

Älä mieti, mitä sanot seuraavaksi

Me kaikki teemme sitä: Kun toinen puhuu, aivomme ovat jo skipanneet kohdan ja miettivät, mitä voisin itse sanoa seuraavaksi. Yritä keskittyä toiseen ja hänen kertomaan tarinaan. Ennen kuin vastaat itse, käytä muutama sekunti siihen, että tiivistät hänen kertomansa. Näin kerrot ymmärtäneesi hänen pointtinsa.

Opettele puhumaan kuin lapselle

Mieti, miten keskustelet kolmevuotiaan kanssa: käytät ilmeitäsi ja kehonkieltäsi, kuuntelet tarkasti ja yrität ymmärtää, mitä hän haluaa sanoa. Sinun ei tarvitse mennä yhtä äärimmäisyyksiin aikuisten kanssa, mutta voit käyttää samanlaisia eleitä: ota katsekontakti, nyökyttele ja anna toisen ymmärtää sinun kuuntelevan.

Laita puhelimesi pois

Luulet olevasi moniosaaja, mutta se ei pidä paikkaansa. Tutkimukset ovat osoittanet, että jo pelkästään puhelimen pitäminen kädessä tai pöydällä luo poissaolevan tunnelman.

Kysy

Ajattele keskustelua kotitehtävänä aivoillesi: Kysy kysymyksiä, joihin keskustelukumppanisi ei voi vastata vain ei tai kyllä. Jos et tiedä, mitä kysyä, tiedustele keskustelun kannalta olennaisia asioita. Jos esimerkiksi Sari kertoo kissastaan, voit kysyä, kuinka kauan kissa on ollut hänellä.

Vastusta halua päättää lauseet

Tiedät mihin lause tai keskustelu on menossa. Yritä kuitenkin olla päättämättä lauseita keskustelukumppanisi puolesta. Se ei ole vain merkki huonosta kuuntelutaidosta vaan myös huonoa käytöstä.

Hillitse kehonkieltäsi

Sormien rummutus, rystysten naksuttelu, hiuksilla leikittely - kaikki nämä kertovat siitä, ettet kiinnitä toiseen huomiota. Laita kätesi vaikka taskuun, jos keskittyminen muuten tuntuu mahdottomalta.

Kysy tarkennusta, jos putoat kärryiltä

Niin käy meille kaikille: keskittyminen herpaantuu. Sen sijaan, että yrittäisit esittää tietäväsi, missä mennään, kysy rohkeasti. Usko pois, on helpompi kysyä tarkentava kysymys kuin esittää loppukeskustelun ajan hölmöä.


Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat