Hyvä tunneäly tekee ihmisestä onnellisen

16.11.2015 10:58 - Senja Rapila

Jos välität toisesta ihmisestä ja suhtaudut häneen empaattisesti, elämäsi on onnellisempaa kuin sillä, joka kylmästi sivuuttaa halauksen ja tuen antamisen ja saamisen mahdollisuuden.  

Omien tunteidensa tiedostaminen on tunneälyn kulmakivi, mutta myös muiden tunteiden huomioiminen on tärkeää. Jos jaat omia tunteitasi läheistesi tai oman rakkaasi kanssa, on erittäin turhauttavaa, jos he eivät osallistu vuorovaikutukseen, tai reagoi asiaan empaattisesti.

Omien tunteidensa hallitseminen, ja samalla muiden tunteiden käsitteytaito tekee ihmisestä välittömästi onnellisemman. Tähän on viisi syytä:

1. Itsetietoisuus

 

Tunneälykkäät ihmiset käyttävät hyväkseen tunteidensa tiedostamista, ja huomioivat paremmin ympärillään tapahtuvia asioita. Hyvä keskustelu sytyttää ihmisen aivoissa neurotransmitterit, ja pitää mielen tietoisena ja osallisena keskusteluun. Tämä tietoinen tietoisuus johtaa onnellisuuden tunteeseen.

2. Tunteiden hallitseminen

 

Jotta pystyt hallitsemaan tunteesi, sinun pitää ymmärtää se, minkälaisia tunteita ylipäätänsä tunnet. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitää olla jatkuvasti tietoinen siitä, mitä sisälläsi tapahtuu. 

Koska ulkopuoliset tekijät voivat vaikuttaa sisäisiin tuntemuksiisi, tunneälykkäänä ihmisenä pystyt hallitsemaan sisältäsi kuohuavia tunteenpurkauksia, koska tiedostat omat tunteesi jatkuvasti. Ole siis läsnä hetkessä, ja tulet olemaan onnellisempi.

3. Sosiaalisten tilanteiden taju

 

Tunneälykkäät ihmiset pystyvät hallitsemaan tunteitaan myös sosiaalisissa tilanteissa. He voivat reagoida positiivisesti muiden ihmisten tunnetarpeisiin, mikäli he haluavat huomiota ja yhteyden sinuun.

Tunneälykkäät ihmiset pystyvät myös saamaan muut tuntemaan olonsa iloisiksi, tai rauhoittumaan, oli tilanne millainen tahansa.

4. Empaattisuus

 

Joillekin ihmisille empaattisuus ei tule luonnostaan. Tunneälykkäät ihmiset pystyvät kuitenkin samaistumaan toisten tunteisiin ja intuitioon, ja pystyvätkin antamaan sitä tarvitseville paremmin neuvoja ja lohdutusta.

5. Asioiden ja tunteiden priorisointi

 

Tunneälykkäät ihmiset osaavat poimia elämässä tärkeät asiat, joille he antavat huomiota, ja samalla päättää miten he reagoivat niihin. Kun tunneälykkäät ihmiset poimivat tärkeät asiat keskustelusta, he osaavat myös antaa asianmukaista ja hyvää palautetta sitä tarvitseville.

Tunneälykkäät ihmiset parantavat myös ihmissuhteidensa laatua, kehittävät jatkuvasti omia johtotaitojaan, sekä haalivat muilta ihmisiltä arvostusta ja rakkautta. Nämä kaikki johtavat parempaan, henkilökohtaiseen onnellisuuden tunteeseen. 


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat