Ihmetteletkö fyysistä kipuasi? Syynä voi olla trauma

12.01.2016 09:56 - Emma Ylistalo

Joskus keho kipuilee tunneasioiden vuoksi.

Uusi tutkimus osoittaa, että krooninen kipu voikin johtua stressistä tai tunnepitoisesta traumasta fyysisen loukkantumisen sijasta. Krooninen kipu on fyysistä kipua, joka kestää pidempään kuin normaali paranemisprosessi oikeasti kestäisi. Ihmisillä, jotka kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä on suurempi riski kroonisiin kipuihin.

Olet varmaankin ollut tietoinen, että stressi voi johtaa fysiologisiin ongelmiin, kuten pää- tai vatsakipuihin sekä ärtyvän suolen oireisiin. Se, mitä et välttämättä ole aiemmin tajunnut on se, että stressi voi johtaa myös muihin fyysisiin ongelmiin ja kroonisiin kipuihin. Yksi syy tähän on se, että mitä stressaantuneempi ihminen on, sitä jännityyneempi hän myös on.

Tutkijat ovat kautta aikain tutkineet mielen ja kehon yhteyttä ja sitä, mikä vaikutus tunteilla on ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Heille selvisi, että 15-30 prosenttia potilaista, joilla oltiin diagnosoitu kroonisia kipuja, kärsivät myös traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Traumaekspertti Peter Levinen mukaan trauma tapahtuu, kun meidän kykymme ei riitä vastaamaan kohdattuun uhkaan. Kaikki tutkijat eivät ole samaa mieltä tästä määritelmästä, mutta ovat yhtä mieltä siitä, että trauma voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten puutumista, kipua, painajaisia ja välttelevää käytöstä.

Aiheesta kirjoittanut Maggie Phillips sanoo, että johtui trauma sitten tapahtumasta, joka aiheutti kivun tai ei, kroonisesta kivusta kärsiminen voi olla itsessään traumaattista. Ja koska hermostomme menee selviytymistilaan trauman aikana, siitä voi olla hankala toipua.

 

Lähde: Higher Perspectives

Kilpailut

Uusimmat